Читај ми!

Посланици о амандманима

Посланици завршили расправу о амандманима на Предлог закона о ефикасном коришћењу енергије. Сутра на дневном реду упис објеката и безбедност хране.

18.10 - Посланици у парламенту завршили су рад за данас, а сутра ће расправљати о упису објеката и безбедности хране.

14.45 - Завршена расправа о амандманима на Предлог закона о ефикасном коришћењу енергије.

11.50 - Почела расправа о амандманима на Предлог закона о ефикасном коришћењу енергије.

Скупштина Србије вечерас је завршила рад и сутра ће седницу наставити претресом амандмана на предложени закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе, а у поподневном делу посланици ће на захтев Либерално демократске странке на посебној седници расправљати о безбедности хране у Србији.

Посланици ће у дану за одговарање на посланичка питања, почев од 16 сати, представнике владе питати на тему Безбедност хране у Републици Србије и здравље грађана, стандарди и одговорност за њихово спровођење.

Од близу 100 поднетих амандмана на предложени закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе, посланици су до сада успели да размотре двадесетак.

Поподневна расправа у републичком парламенту протекла је у међусобним оптужбама посланика СНС и ДС о одговорности зато што до сада није укњижено 1,3 милиона објеката у Србији.

ДС је предложила да власници породичних кућа и станова до 100 метара квадратних буду ослобођени плаћања накнаде уколико им је то прва непокретност у власништву, а сматрају да су предложена решена противна Уставу Србије и да су у интересу тајкуна.

Заменик шефа посланика СНС Зоран Бабић упитао је ко је одговоран што у Србији има 1,3 милиона нелегалних објеката, наводећи да је сврха предложеног закона да се на брљотине које су настале у претходном периоду стави тачка.

Одговорио му је Ненад Константиновић из ДС, који је истакао да су ти објекти изграђени пре 2000. године, у време док је министар био Александар Вучић, а и да министар Велимир Илић ни у годинама после тога није успео да реши тај проблем.

Немојте постављати питање нама зашто то није урађено. Из времена када сте ви били на власти, дакле пре 2000. године су ти објекти грађени, рекао је Константиновић.

Предложена решења оштро су критиковали и посланици ЛДП.

Влада Србије прихватила је девет амандмана, међу којима је и амандман посланичке групе СПС који предвиђа да ће право уписа у катастар имати они који су изградили куће до 300 квадратних метара, станови у стамбеним и стамбено-пословним зградама до 200, пословни простор до 100 метара квадратних, а викендице до 200, занатске радње и помоћне објекте до 100, гараже до 30 квадратних метара.

Влада је такође усвојила амандман СПС који је та странка поднела на одредбу која је била највише критикована, а тиче се власништва над земљом на којој се налази бесправно изграђени објекат.

Тако се ако је бесправно изграђени објекат на земљишту које је у својини или је на њему уписано право коришћења у корист неког трећег лица (физичко или правно лице или јединица локалне самоуправе, покрајина или република) уписује право својине на објекту, без стицања права на земљишту на коме је објекат изграђен.

Усвојен је и амандман ЛДП, који каже да ће се упис права својине на бесправно играђеном објекту који је изграђен на катастарској парцели која је у својини, односно сукоришћењу више лица, а на којој није спроведена парцелација, извршити уз подношење једног од доказа наведених у закону и уз писмену сагласност сувласника, односно сукорисника.

На дневном реду текуће седнице парламента су и предлози ратификације неколико међудржавних споразума, међу којима су и споразуми Владе Србије и Владе Русије о испорукама природног гаса из Руске Федерације у Србију и о одобрењу државног извозног кредита Влади Србије.

Такође, посланици на текућој седници разматрају и потврђивање Уговора о гаранцији између Србије и Кувајтског фонда за арапски економски развој (Пројекат железничка станица Београд Центар), као и споразуми са Уједињеним арапским емиратима о сарадњи у области одбране, о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и о узајамном подстицању и заштити улагања.

Посланици су прву седницу пролећног заседања започели 7. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару