Читај ми!

Посланици о дијалогу

Странке у Скупштини Србије различито оцениле ток преговора с Приштином. Шеф посланика СПС-а Бранко Ружић поручио да Србија тежи компромисном и одрживом решењу. Бојан Ђурић из ЛДП-а сматра да се слаби изгледи за брзо постизања споразума, као и добијање датума за почетак преговора о чланству у ЕУ.

Представници странака у Скупштини различито тумаче ток дијалога са Приштином у Бриселу. СПС поручује да неће бити одступања од Резолуције и Платформе о Косову, а ДСС да Скупштина није довољно информисана о току дијалога. ЛДП сматра да су слаби изгледи и за брзо постизање споразума са Приштином и добијање датума за почетак преговора са ЕУ.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић рекао је да неће бити одступања од Резолуције и Платформе о Косову.

Ружић је новинарима рекао да Србија тежи компромисном, свеобухватном и одрживом решењу, али да "постоји дефицит" албанске стране да прихвати "реалност и државнички однос" Србије.

"Уверен сам да ће наши партнери из ЕУ и остали важни политички играчи на политичкој међународној сцени утицати на представнике косовских институција да прихвате оно што је једино могуће у реализацији тог споразума", оценио је Ружић.

Шеф посланика ДСС-а Слободан Самарџић незадовољан је тиме што Скупштина није информисана о току преговора у Бриселу.

Скупштина није добила извештај који је обећан у Резолуицији и Платформи после сваке рунде разговора, нагласио је Самарџић и додао да је изговор да нема ничег новог.

"Има много новог и на техничком и на политичком нивоу, а скупштина не расправља", истакао је Самарџић.

О томе да ће државни врх путовати у Брисел, Самарџић каже да је то "смешно, под условом да је тачна вест".

"Зашто би цео државни врх било где путавао, то је опасно, поговоро ако би ишао истим авионом. То није паметно радити. Није добро да влада комплетна било где иде, свако треба да иде према свом ресору и према теми која покрива његов ресор и област деловања", закључио је Самарџић.

Посланик Либерално-демократске партије Бојан Ђурић рекао је да стање у преговорима не изгледа добро јер је очигледно дијалог Београда и Приштине "запео" о овлашћења предложене заједнице српских општина и да Приштина не жели да иде ван оквира Ахтисаријевог плана.

"Песимистички изгледа и пројекција брзог постизања споразума око Косова, а онда наравно и добијања датума за почетак преговора о чланству у ЕУ", истакао је Ђурић.

Дијалог Београда и Приштине наставља се 20. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи