Читај ми!

Скупштина о енергетској ефикасности

Посланици Скупштине Србије расправљали о предложеним законима о ефикасном коришћењу енергије, о ратификацији споразума Влада Србије и Уједињених Арапских Емирата у области инфраструктуре и одбране и потврђивању споразума са Русијом. Поподневни део заседања обележила полемика СНС-а и ДС-а.

21.30 - Посланици Скупштине Србије завршили су вечерас око 21 сат расправу о предлозима закона о енергетској ефикасности и дугорочним испорука руског гаса Србији.

11.16 - Министарка енергетике Зорана Михајловић образлаже Предлог закона о ефикасном коришћењу енергије и споразума о испорукама природног гаса из Русије у Србију.

10.18 - Интонирањем химне Боже правде, у Скупштини Србије почело редовно пролећно заседање. На почетку седнице посланичка питања.

У Скупштини Србије почело је редовно пролећно заседање. Пре почетка седнице интонирана је химне Боже правде, а на улазу у Дом Народне скупштине посланике је дочекала јединица Гарде Војске Србије.

На дневном реду прве седнице редовног пролећног заседања налази се више законских предлога, међу којима су Владини Предлози закона о ефикасном коришћењу енергије и о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе.

Посланици ће расправљати и о потврђивању споразума о сарадњи са Уједињеним Арапским Емиратима, у области инфраструктуре, одбране и наменске индустрије, као и о потврђивању два споразума са Русијом: о испорукама природног гаса из Русије у Србију и о одобрењу државног извозног кредита Влади Србије.

Образлажући Предлог закона о ефикасном коришћењу енергије, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Србије Зорана Михајловић рекла је да је приоритет српске енергетске политике да се смањи потрошња и енергетска зависност.

Она је оценила да је тај законски предлог представља важан системски закон, без којег повећање енергетске ефикасности није могуће.

"Пре свега, покушавамо да смањимо финалну потрошњу енергије. Ми смо се обавезали да до 2018. за девет одсто смањимо потрошњу у односу на 2008, да утичемо на побољшање животне средине, да не говоримо да овај закон треба да омогући конкурентност наше привреде", рекла је министарка енергетике Зорана Михајловић. 

Министарка је упозорила да је Закон о енергетици произашао из међународних обавеза и потребе да земља не повећава раст увозне енергетске зависности.

Говрећи о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Влада Србије и Русије о испорукама природног гаса у Србију, у наредних 10 година, Михајловићева је подсетила да је претходни Споразум истекао 2010. године, а да је Споразум о коме се расправља потписан у октобру 2012. године.

Посланици су, на почетку седнице, постављали посланичка питања Влади Србије.

Споразум Србије и Уједињених Арапских Емирата о сарадњи у области одбране потврђен је на седници Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије.

Данас је заседао и Одбор за Косово и Метохију, који је позвао премијера Србије Ивицу Дачића да у року од 14 дана обавести то скупштинско тело о току дијалога Београда и Приштине.

Полемика СНС-а и ДС-а

Поподневна расправа у парламенту са теме енергетске ефикасности склизнула је на питање враћања кредита за изборну кампању и полемику шефова посланичких клубова СНС-а и ДС-а Верољуба Арсића и Борислава Стефановића о томе ко је кога финансирао, али и како је чишћена Србија.

Стефановић је током расрпаве рекао да је Србија прљавија него икада, јер је актуелна власт укинула Фонд за заштиту животне средине и поручио да су очистили само новчанике грађана који чекају најаве хапшења, а немају динара.

Стефановићу је најпре одговорила министарка енергетике Зорана Михајловић рекавши да је новчаник грађана очистила претходна влада у којој је ДС била стожер, а затим је Арсић навео да постоји више начина чишћења.

Арсић је Стефановићу рекао да демократе нису враћале кредит који су узеле за предизборну кампању и да је зато рачун њихове странке у блокади.

Нисте знали да сачувате оно што ми који се бавимо политиком сматрамо својом другом породицом, а то је странка, рекао је Арсић.

У низу реплика које су уследиле Стефановић је рекао да Арсић не треба да се бави кредитом ДС, да демократама говори како да враћају кредите јер ДС није плаћао Милан Беко и Мишковић.

"Зато нам је тешко да платимо. Ви ћете то разумети пошто сте очистили тајкуне до 50 одсто, а од 50 одсто нисте. Значи, када оциштите оних других 50 одсто можете причати о чишћењу", поручио је Стефановић, коме је Арсић реплицирао да се Влада ухватила у коштац са криминалом и упитао Стефановића зашто демократе нису процесуирале Мишковића.

"Имали сте четири године да све то испитате, зашто нисте смели, што нисте све афере које се сада отварају тада ви процесуирали. Дајете ми за право да сумњам да сте имали неки дил са њима или да причамо поново о Агробанци, Развојној банци Војводине, Азотари, депонијама", рекао је Арсић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи