Читај ми!

Динкић: ДС-у уплаћен новац

Новац за предизборну кампању уплаћен ДС-у из буџета Србије још у време владе Мирка Цветковића, каже министар финансија Млађан Динкић. Министарство саопштава да не може да буде гарант за кредите политичким партијама.

Министар финансија Млађан Динкић каже да је Демократској странци новац за предизборну кампању уплаћен из буџета Србије још у време владе претходног премијера Мирка Цветковића и да је запрепашћен што та партија тражи новац.

"Није јасно како је ДС уопште могао да добије кредит од Развојне банке Војводине, а да претходно није положио средства за обезбеђење тог кредита, као што су то урадиле друге партије када су дизале кредит", рекао је министар.

Динкић је рекао да неће дозволити да ДС дуг за изборну кампању исплаћује из средстава за редовно финансирање месечних активности странке, јер се на тај начин крши закон.

"ДС тражи да се крши закон, ја то нећу да дозволим", истакао је Динкић новинарима након састанка са занатлијама и предузетницима.

Министар је додао да је "запрепашћен изјавом људи из ДС, јер је сав новац за кампању плаћен још у време Владе Мирка Цветковића".

"Запрепастило ме како је могуће да је та странка добила вишемилионски кредит у еврима од Развојне банке Војводине без редстава обезбеђења, што ниједан предузетник, ни привредник не може да добије", навео је Динкић.

Координатор Центра ресорних одбора ДС-а Божидара Ђелића рекао је јутрос у Дневнику РТС-а да су рачуни те странке у блокади, пошто Министарство финансија није одобрило буџетска средства за покривање трошкова изборне кампање ДС-а.

У међувремену, Министарство финансија саопштило је да не може да буде гарант за кредите које Демократска станка, као и било која друга политичка партија, подиже за различите намене.

"Демократска странка за финансирање редовног рада добија сваког месеца из буџета износ од 19.092.439 динара који се исплаћује редовно, до десетог у месецу за претходни месец и тај износ се искључиво у складу са законом уплаћује на рачун странке који је отворен за финансирање редовног рада", наводи Министарство финансија.

Свим политичким странкама се, како је навело Министарство финансија, сваког месеца редовно исплаћују средства која су буџетски опредељена за финансирање њихових редовних активности.

"Што се тиче захтева ДС-а да ово министарство уплаћује месечне рате за отплату кредита који је та странка подигла у Развојној банци Војводине за финансирање изборне кампање, и то преносом буџетских средстава директно на наменски рачун који је ДС отворио за отплату тог кредита, указујемо да такав захтев није у складу са Законом о финансирању политичких активности, односно Министарство финансија не може да гарантује буџетским средствима за исплату кредита које политичке партије подижу на различите намене", пише у саопштењу Министарства финансија.

ДС је, како се наводи, за покриће трошкова изборне кампање у 2012. години добила из буџета за републичке изборе 196.025.753 динара, а за председничке 249.135.601 динар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи