Читај ми!

Ванредни покрајински избори?

Српска напредна странка тражи расписивање ванредних општинских избора у Војводини, јер сматра да покрајинска власт нема легитимитет. Време је за републичке, а не покрајинске изборе, поручују из Владе Војводине и покрајинске скупштине. За расписивање избора и ДСС.

На редовном заседању Скупштине Војводине у четвртак, 7. марта, Српска напредна странка (СНС) предаће инцијативу за расписивање ванредних општинских избора, рекао је потредседник те странке Игор Мировић.

На питање чију подршку очекује, Мировић је рекао да се у изборној ноћи, после допунских избора за три посланичка места у Скупштини Војводине, разговарало са представницима Социјалистицке партије Србије (СПС) и да је тада постигнута "сагласност да је озбиљно нарушен легитимитет владајуће коалиције".

"Не желимо силом нити политичким притском да издејствујемо ванредне изборе, већ да владајуће странка призна да нема легитимитет. Ми не желимо изборе одмах, већ у неком разумном року од шест месеци до годину дана", рекао је агенцији Бета Игор Мировић.

Према његовим речима, допунски избори од 3. марта на којима је три посланичка места добила опозиција само су крајњи повод за изборе.

"То је кап која је прелила чашу. Грађани када су у мају гласали нису знали да је суд оспорио Закон о надлежностима, нису знали за Развојну банку Војводине, иако је владајућа странка знала за злоупотребе од раније, и били су преварени када им је дељења роба из покрајинских робних резерви вредна 180 милиона динара," истиче Мировић.

Пајтић и Пастор против расписивања избора 

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић одбацио је могућност расписивања ванредних покрајинских избора и поручио да СНС треба пре да размишља о ванредним републичким изборима.

Пајтић је за агенцију Бета рекао да потпредседник СНС-а, када захтева ванредне покрајинске изборе, намерно прећуткује чињеницу да су на допунским изборима за три покрајинска посланика напредњаци и социјалисти победили у оним изборним јединицама у којима су победили и на изборима у мају 2012. године.

Према његовим речима, тиме апсолутна већина коју има Демократска странка у коалицији са ЛСВ-ом, СВМ-ом и ЛДП-ом ни на који начин није угрожена у војвођанском парламенту.

Додао је да су резултати избора показали да социјалисти у Војводини губе подршку бирача и у општинама где су до сада традиционално владали, пошто су на изборима у мају 2012. године, поред Апатина, освојили посланичко место у Србобрану, које им је сада преузео СНС.

Такође, против избора у покрајини је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Мандат актуелног сазива Скупштине Војводине траје до 2016. године, а ванредни покрајински избори не могу бити расписани док се не испуне услови предвиђени одлуком о избору посланика у покрајински парламент и Статутом Војводине, објашњава Пастор. 

Председник Скупштине Војводине сматра да је начин њиховог расписивања утврђен Статутом Војводине и одлуком Скупштине Војводине о избору посланика.

У члану осам наведене одлуке прецизирано је да изборе за посланике расписује председник скупштине 90 дана пре истека мандата парламента, може и пре рока у случају распуштања скупштине, а у складу са Статутом Војводине, наводи се у саопштењу Бироа за односе са јавношћу Владе Војводине.

Вребалов: Захтев за изборе скретање пажње

Сличног мишљења је и потпредседник Скупштине Војводине Миливој Вребалов, који је рекао да афера са опасним афлатоксином у млеку показује да је Влада Србије изгубила кредибилитет и да треба да се распишу ванредни републички избори.

Вребалов је агенцији Бета рекао да захтеви који стижу из Српске напредне странке немају никаквог упоришта у реалности, већ имају циљ да скрену пажњу јавности са афере "млеко".

"СНС мора да се суочи са одговорношћу сопствених кадрова у афери 'млеко', а не да као 'аргументе' користи чињенице да су два кандидата СНС-а и један кандидат СПС-а победили на допунским изборима за три посланика Скупштине Војводине, намерно прећуткујући општепознату чињеницу да је реч о изборним јединицама чији су гласачи традиционално наклоњени управо СНС-у и СПС-у", каже Вребалов.

Вребалов је оценио да Влада Србије грађанима Србије мора да одговори на питање како је могуће да је дозволила небригу надлежних према здрављу грађана ове земље, а нарочито најосетљивије популације која највише конзумира млеко, односно деце.

"Уместо одговора на ово питање, већ недељама гледамо грчевиту борбу за опстанак у фотељама и избегавање заслужених последица за невероватно неодговоран однос према грађанима Србије", рекао је потпредседник Скупштине Војводине.

Како је оценио, на тај начин се баца велика сенка на прокламовану борбу Владе Србије против криминала и корупције.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи