Читај ми!

СНС за ванредне покрајинске изборе

Пораз демократа на допунским изборима за војвођански парламент за СНС је знак да покрајинска Влада више нема легитимитет и због тога траже расписивање ванредних избора. Три мандата за које су се борили СНС, СПС и ДС и пре гласања су припадали опозицији. Зато је за демократе прича о изборима апсурдна.

На допунским изборима за посланике покрајинског парламента у Србобрану и Зрењанину победили су кандидати Српске напредне странке, а у Апатину Социјалистичке партије Србије, потврдила је Покрајинска изборна комисија.

Демократска странка изгубила је у све три изборне јединице. Због тога напредњаци сматрају да покрајинска Влада више нема легитимитет и траже расписивање ванредних избора.

Партнери на републичком нивоу, напредњаци и социјалисти, уверени су да би требало да демократе иду у опозицију и у Војводини. То што је ДС изгубио изборе по већинском систему у Србобрану, Апатину и Зрењанину, за њих је јасан знак да су Војвођани, непуну годину дана после редовних, спремни за ванредне изборе.

Потредседник СНС-а Игор Мировић рекао је да је промењена воља грађана Војводине. "Три значајне јединице, у три различита дела Војводине показује да ДС висе нема легитимитет", истиче Мировић.

"Ми једноставно мислимо да војвођанска власт није добрро утемељена, ми не желимо да се то претвори у политичку тучу, него да једноставно дође до прерасподеле политичких снага некаквим договором или да се иде на изборе", рекао је потпредседник СПС-а Душан Бајатовић.

Избори нису променили однос снага у покрајинској Скупштини у којој ДС са каолиционим партнерима има стабилну већину, 76 од укупно 120 посланика. Три мандата за које су се борили и пре гласања припадала су опозицији. Зато је за демократе прича о изборима апсурдна.

Портпаролка ДС-а Александра Јерков рекла је да се што се тиче ДС-а промена у томе шти су повећали број гласова у односу на оно што су освојили у мају прошле године. "Ово су изборне јединице које и нису наклоњене ДС-у дуги низ година", рекла је Јерков.

Допунски избори одржани су пошто су због неспојивости функција, оставке на посланичка места поднели градоначелник Зрењанина и председници општина Апатин и Србобран.

Бурна кампања, посебно у Србобрану, где су напредњаци и демократе оптуживали једни друге за физичке нападе, кулминирала је у дану избора. Полиција је синоћ привела, па после саслушања пустила, двојицу чланова ДС-а због сумње да су напали двојицу напредњака, од којих је један лакше повређен.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи