Скупштински одбор: Које је млеко повучено?

Одбор Скупштине Србије за здравље и породицу затражило је од Министарства пољопривреде да саопшти које је млеко повучено са тржишта због повећане концентрације афлатоксина. ДС затражио оставку министра Горана Кнежевића, а СПС оставку покрајинског секретара за пољопривреду Горана Јешића уколико се резултати које је објавио покажу као нетачни.

На седници скупштинског одбора задуженог за здравље затражено је од Министарства пољопривреде да саопшти које је млеко повучено са тржишта због повишеног нивоа афлатоксина.

Представници готово свих посланичких група сложили су се на седници тог одбора да је Министарство требало одмах да саопшти јавности тачне податке, како би била избегнута паника грађана, а представници Управе за ветерину и Ветеринарске инспекције саопштили су да нема раазлога за панику и да је Министарство пољопривреде предузело све потребне мере.

Начелница Ветеринарске инспекција Сања Челебичанин рекла је да није проблем у млеку, већ у храни којом се хране животиње и потврдила да је 28 узорака млека било сумњиво.

Не штитимо произвођаче, већ здравље људи. Није потребно да се ствара паника, покренули смо поступак повлачења спорног млека са тржишта, а проверавамо и фарме, рекла је Челебичанин и истакла да је Министарство за пољопривреду предузело све мере.

Посланик ДС-а и председник Одбора Душан Милисављевић рекао је да је питање концентрације афлатоксина у млеку питање националне безбедности грађана и да министар Кнежевић треба да поднесе оставку због недовољне контроле млека.

У развијеним земљама оваква афера би проузроковала пад владе, рекао је Милисављевић и истакао да ниједан финансијски интерес било које компаније не сме бити изнад интереса грађана и да се јако дуго чекало да надлежни државни органи изађу са информацијама о млеку у Србији.

Са друге стране, посланик СПС-а Зоран Радовановић рекао је да би Јешић, уколико се испостави да резултати које је изнео у јавност нису тачни, требало да поднесе оставку, а критиковао је и начин на који је Јешић обелоданио те резултате.

"Државнички је неодговорно и некоректно објављивати такве резултате преко Твитера. Ово је класично спиновање. Шта ако ја вечерас објавим преко те друштвене мреже да у Нишу поново постоји Вариола вера", рекао је Радовановић и поставио питање ко ће одговарати за панику међу грађанима уколико се испостави да ти резултати нису тачни. 

Јешић му је одговорио да Твитер посматра као један вид комуникације са јавношћу и да нема ништа против Кнежевића, али да треба да признамо да имамо проблем, да повучемо сво неисправно млеко, контролишемо сваки дан нове количине и да помогнемо сељацима да поправе храну.

"Ово није политичка ствар. Кнежевић је мој пријатељ. Радио сам ванредну анализу млека, резултате сам добио у недедљу увече и они су показали да је у 26 узорака од 35, концентрација афлатоксина прелази дозвољене максималне количине, а у некима и до два пута више", рекао је Јешић и нагласио да је његов задатак био да објави те резултате.

Јешић је појаснио да је млеко контролисано и у децембру, али да тада због коришћења кукуруза из 2011. године није било повећаних концентрација афлатоксина у млеку.

"Како се буде користио кукуруз из 2012. године концентрације ће расти", упозорио је Јешић.

Посланици ЛДП-а и ДСС-а сматрају да је Министарство могло брже да реагује након информација из региона о повећаном нивоу афлатоксина у млеку, а из СНС-а је рчено да нови Правилник треба да се поштује и да млеко у којем је присуство афлатоксина више од дозвољеног одмах треба да се повуче са тржишта.

Посланик СНС-а Предраг Мијатовић истакао је да грађани од надлежних органа очекују решење и објашњење, а не политичко препуцавање, као и да надлежни органи треба да поштују Правнилник, какве год да прописује дозвољене концентрације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи