Читај ми!

Успоставити безбедност на Космету

Поводом данашњих разговора о Косову у Бриселу Берлину, генерални секретар Владе Вељко Одаловић каже да мора да се пронађе механизам за функционисање безбедносног сектора. Потребно је донети одлуку која може да се примени, а оно о чему се договоре Дачић и Тачи требало да заживи првенствено на северном делу Космета.

Генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић рекао је, поводом данашњих разговора о Косову у Бриселу и Берлину, да се мора пронаћи механизам за функционисање безбедносног сектора и да је потребно донети одлуку која би могла да се примени и заживи на том простору.

Одаловић је у јутарњем програму РТС-а оценио да су састанак председника Владе Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија, као и посета првог потпредседника владе Александра Вучића Берлину веома значајни..

Према његовим речима, потребно је донети одлуку која може да се примени, односно имплементира и да би оно о чему се договоре Дачић и Тачи требало да заживи првенствено на северном делу Косова и Метохије.

Одаловић је оценио да су започете тешке теме, према којима Приштина има крајње ригидан став, подсетивши на свакодневне инциденте на том простору, због чега би то стање требало значајно да се промени и са аспекта безбедности и функционисања институција.

Једине институције које постоје на том простору су институције које је Србија формирала, било у локалној самоуправи, здравству, образовању, или неким другим службама, рекао је Одаловић.

Мора се наћи механизам да функционише и безбедносни сектор, јер очигледно Кфор и међународна, односно Еулексова админситрација не могу да пруже никакву сигурност и гаранције, рекао је Одаловић и подсетио да до сада ниједан починилац ових злочина и тешких инцидената није ухапшен, лоциран, нити процесуиран.

"Ништа немамо од тога ако се било каквим притиском постигне било какав договор, који не може доле да побољша стање, пружи сигурност, да обезбеди институције, које ће да функционишу, у којима ће Срби, уз пуну подршку и Приштине и медјународне заједнице, учествовати и бити део система", истакао је Одаловић.

Одаловић је рекао да би желео да се данас постигне договор који ће омогућити да и Немачка да зелено светло када је у питању процес европских интеграција Србије.

Генерални секретар Владе Србије је подсетио да су многе земље у региону, лакше са много мање условљавања, а неке и без критеријума, улазиле у ЕУ, док је Србија прошла можда и најтежи пут, али да то није спречило ову владу да све што је било постављено пред њу и уради.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи