Читај ми!

Немачка није кочила Србију

Настојања Србије да добије датум за почетак преговора за чланство у ЕУ није кочила Немачка, већ су то чиниле неке друге земље, рекао председник Одбора за европске послове немачког Бундестага Гинтер Крихбаум. Побољшање односа с Приштином један од услова да Србија отвори преговоре са ЕУ, каже Крихбаум.

Председник одбора за европске послове немачког Бундестага Гинтер Крихбаум рекао је да Немачка није кочила настојања Србије да добије датум за почетак преговора за чланство у Европској унији (ЕУ), већ су то чиниле неке друге земље чланице.

"Да би отворила преговоре, Србија ће морати да испуни услове које је дефинисао Савет ЕУ. Један од њих је видљиво и одрживо побољшање односа с Косовом. Као чланови Бундестага, ми не можемо да проценимо да ли су ти услови испуњени. То је разлог због ког се ослањамо на оцену Европске комисије", објаснио је Крихбаум за Вечерње новости.

Очекујемо, нагласио је, да ће немачки званичници у среду, 20. фебруара, у Берлину имати "веома добре разговоре" са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем и потпредседницом Владе за европске интеграције Сузаном Грубјешић.

"У Бундестагу имамо консензус политичких партија о европској будућности Србије. Тачно је да Немачка инсистира на реформама у Србији, али Србија не треба да оствари реформе због ЕУ или Немачке, већ због интереса њених грађана", поручио је Крихбаум.

Кирхбаум - добар познавалац прилика у Србији

На дневном реду првог потпредседника владе Србије, заправо, најважнији задатак биће "брифовање" посланика Одбора немачког Бундестага за принадлежности ЕУ, који је централно место европског деловања немачког парламента, преноси Танјуг.

На челу тог одбора налази се демохришћанин Гунтер Крихбаум, добар познавалац и Србије и српских прилика и српских политичара, како актуелних, тако и оних који су данас опозициони.

Крихбаум је више пута посећивао Србију.

Када је његова Хришћанско демократска унија (ЦДУ), на чијем челу је Меркелова, пре неколико година усвојила програм који предвиђа консолидујућу паузу после пријема Хрватске, он је у изјави Танјугу тада рекао да су страховања неоснована, јер се позиција ЦДУ није променила.

"Србија је била и јесте европска држава и има, као и остале државе западног Балкана, потпуно јасну перспективу приступа, уколико то њени грађани желе", рекао је тада Крихбаум.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи