Читај ми!

Случај Јеремић, опречна мишљења

СПС сматра да је обраћање Вука Јеремића Уставном суду, због оцене уставности одлуке ДС, легитимно, док ЛДП мисли да суд није право место за решање унутарпартијских проблема.

Иницијатива за оцену уставности одлуке Главног одбора ДС којом се од народних посланика захтева да врате мандате, коју је предао Вук Јеремић, изазвала је рекације социјалиста и ЛДП-а.

Социјалистичка партија Србије оценила је да је легитимно да искључени члан Демократске странке Вук Јеремић тражи од Уставног суда оцену одлуке ДС-а, док Либерално демократска партија сматра да тај Суд није место на којем се може решити политички сукоб у некој партији.

Шеф посланичке групе СПС-а Бранко Ружић рекао је новинарима у Скупштини Србије да је легитимно што Јеремић тражи да Уставни суд оцени уставност одлуке Главног одбора ДС-а да сви бивши министри из те странке врате посланичке мандате.

"То је унутрашње питање ДС-а. Говорим о њиховој одлуци да на такав начин санкционишу своје високе функционере. Што се тиче захтева Јеремића Уставном суду, мислим да је легитиман и тај Суд ће се определити по том захтеву", рекао је Ружић.

Упитан о евентуалном преласку Вука Јеремића у СПС, Ружић је рекао да је то питање депласирано и да девалвира значај тренутне функције Вука Јеремића, који је председник Генералне скупштине УН.

"То је питање депласирано. Јеремић је показао да има висок степен одговорности према државном интересу кроз тренутну функцију у УН. Депласирано је говорити о било каквим политичким трансферима, јер би то девалвирало значај функције коју Јеремић обавља. Шта ће он урадити питање је за њега а не за било коју странку на политичкој сцени Србије", рекао је Ружић.

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић рекао је да Уставни суд није институција која ефикасно може да решава политичке сукобе у политичким партијама и да није легитимно да посланик Јеремић данас када траје седница буде ван Скупштине, у Уставном суду Србије.

"Јеремић, као и у свему другом што у политици и животу ради, покушава да себи обезбеди неку врсту додатне политичке рекламе и немам никаву врсту симпатије за тако нешто", рекао је Ђурић поводом обраћања Јеремића Уставном суду.

"Уставни суд Србије није институција која ефикасно може да решава политичке сукобе у политичким партијама и такав поступак до таквог ефекта не може да доведе", рекао је Ђурић.

Бивши члан ДС-а и посланик Вук Јеремић предао је Уставном суду иницијативу за оцену уставности одлуке ДС-а да се бившим министрима тражи да врате посланички мандат.

Јеремић је новинарима испред зграде Суда рекао да је та одлука ДС-а, по његовом уверењу, кршење Устава, јер су посланици добили мандат од народа и нико не сме да им га тражи назад.

Јеремић, који је прошле недеље искључен из странке, рекао је и да је такав став ДСа "неподношљиви противуставни чин и покушај стварања партократије".

Од прошле јесени, Јеремић ради у Њујорку, на функцији председника Генералне скупштине УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи