Читај ми!

Вучић: Неопходно заштитити Србе на Косову

Министар одбране Александар Вучић истакао у разговору са командантом Европске команде Оружаних снага САД Џејмсом Ставридисом неопходност заштите српског становништва на Косову. Вучић се захвалио на ангажовању Кфора у заштити Пећке патријаршије и манастира Високи Дечани. Ставридис разговарао и са председником Скупштине Небојшом Стефановићем.

Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић састао се у Београду са командантом Савезничке команде за операције и командантом Европске команде Оружаних снага САД, адмиралом Џејмсом Ставридисом.

Вучић и Ставридис разговарали су о актуелној ситуацији у региону, на простору Косова и Метохије, обиму и модалитетима ангажовања Кфора у наредном периоду и сарадњи Србије са НАТО и САД, саопштило је Министарство одбране Србије.

Министар Вучић нагласио је неопходност заштите српског становништва на Косову и Метохији и захвалио се на ангажовању Кфора у заштити Пећке патријаршије и манастира Високи Дечани.

Вучић и Ставридис разговарали су и о сарадњи у оквиру Програма Партнерство за мир и учешћу припадника Војске Србије у мировним операцијама под окриљем ЕУ и УН.

Састанак је одржан у оквиру Ставридисове опроштајне посете државама у региону, пред његов одлазак у пензију.

Ставридис се сатаои и са председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, српском учешћу у међународним мировним мисијама и раду парламента.

Стефановић је нагласио значај присуства Кфора на Косову и Метохији за безбедност Срба, упозоривши да су у време преговора могуће чешће провокације и угрожавање безбедности и имовине српског живља, саопштено је из кабинета председника Скупштине Србије.

Апеловао је да мисија Кфора остане статусно неутрална и да не смањује обим операције на Космету, јер, како је рекао, страхује за безбедност људи и њихове имовине на Косову и Метохији као и српских културних споменика.

Адмирал Ставридис се, истакавши да ће Кфор наставити свој мандат на непристрасан начин, сложио да српски културни споменици представљају део светског културног наслеђа и поновио да је Кфору и НАТО-у приоритет безбедност у региону.

Оценио је да је посвећеност дијалогу са Приштином важна за европску перспективу Србије. Ставридис је нагласио да је регион Западног Балкана важан и за НАТО и за САД, које ће наставити да подржавају и дају значајан допринос мисији Кфора у којој учествује значајан број америчких војника.

Стефановић и Ставридис разговарали су и у учешћу српских војника у мировним мисијама, сложивши се да се тиме доприноси стварању боље слике о Србији у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи