Читај ми!

Уставни суд о бриселским споразумима до марта

Представници косовских Срба траже објашњење зашто Уставни суд до данас није оценио уставност уредби Владе о спровођењу споразума Београда и Приштине. У Уставном суду су, кажу, добили усмену информацију да нема застоја у поступању по тој иницијативи и да ће она до краја марта доћи на дневни ред тог суда.

Представници општина са севера Космета информисани су да Уставни суд Србије ради на њиховој иницијативи за оцену законитости Владиних уредби које се тичу споразума из Брисела. Адвокат заједнице општина са севера КиМ Горан Петронијевић незадовољан што није обустављено поступање по тим уредбама до доношења одлуке.

Уставни суд Србије информисао је представнике општина са севера Косова и Метохије да ради на њиховој иницијативи за оцену уставности и законитости појединих уредби Владе Србије које се тичу бриселских споразума, као и да рад на томе није прекидан како је предложило Министарство правде.

Представнике Срба примио је секретар Уставног суда и обавестио их да је поступање на тим предметима у плану рада суда од јануара до марта.

Како је новинарима испред зграде суда рекао адвокат заједнице општина са севера КиМ Горан Петорнијевић, никаква одлука о застоју на тим предметима није донета, због чега Срби очекују да ће одлука поводом њихове иницијативе, како је навео, бити донете врло брзо.

Петронијевић је истакао да су подносиоци иницијативе од Уставног суда затражили да обустави било какво поступање по владиним уредбама, јер би њихова примена, како су навели, нанела ненадокнадиву штету.

Заступник Срба са севера Космета замера Уставном суду што није донео привремену меру којом би уредбе биле суспендоване до коначне одлуке суда, јер је то, како је рекао, потпуно у складу са Уставом и законима.

"Имали су овлашћења да без расправе и по хитном поступку донесу такву одлуку до коначне одлуке, па ако се покаже да је захтев оправдан акт би био суспендован или би у противном остао на снази", рекао је Петронијевић.

Уставни суд, иначе, сматрао је да Министарство правде није надлежно за подношење захтева за застој у поступцима попут овог који су иницирали представници Срба са севера КиМ.

Осим петочлане делегације која је разговарала са секретаром суда испред зграде суда окупило се више десетина Срба са Косова и Метохије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи