Читај ми!

Јеремић: Стати на пут партократији

Вук Јеремић предао Уставном суду Србије иницијативу за оцену уставности одлуке ДС да се бившим министрима тражи да врате посланички мандат. То је једно неподношљиво противуставно стање и покушај стварања партократије, рекао је Јеремић.

Председавајући Генералној скупштини УН Вук Јеремић предао је данас Уставном суду иницијативу за оцену уставности одлуке Главног одбора ДС којом се од народних посланика захтева да врате мандате.

"По мом дубоком уверењу та одлука представља кршење Устава ове државе. То је једно неподношљиво противуставно стање и покушај стварања партократије", рекао је Јеремић новинарима испред Уставног суда.

Он је подсетио да су народни посланици добили мандат од грађана Србије и да нико нема право да захтева од њих да мандате враћају.

Према његовим речима основно је грађанско право оних који су бирали, и оних који су изабрани да заступају грађане који су их изабрали.

"Сматрам да се овом неуставном деловању и акту политичког насиља мора стати на пут енергичном и институционалном акцијом", поручио је Јеремић и додао да има велико поверење у институције Србије.

Он је истакао у случају да Уставни суд донесе одлуку да је одлука ГО ДС у складу са духом и словом закона Србије, он ће поднети оставку на место народног посланика и "мој мандат ће аутоматски припасти (лидеру ДС) Драгану Ђиласу".

"Али, ако се успостави да је Драган Ђилас натерао ГО на антиуставно деловање и тиме нанео, по мом дубоком уверењу, немерљиву штету угледу и кредибилитету ДС, тада очекујем од њега да поднесе оставку на све јавне функције", рекао је Јеремић.

"Вршење јавне функције и кршење Устава и закона ове земље не иду заједно.Очекујем оцену Уставног суда и ја ћу по њој поступити а волео бих да се на тако нешто обавеже и Драган ДЈилас", поручио је Јеремић, који није желео да одговара на новинарска питања.

Извршни одбор ДС је на седници 14. фебруара донео одлуку о искључењу Вука Јеремића из те партије због непоштовања одлуке Главног одбора ДС који је раније од бивших министара затражио да врате посланичке мандате.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи