Посланици траже информације о млеку

Посланици ДС и ЛДП траже информацију од Владе да ли је млеко у Србији безбедно. ДСС пита премијера шта ће Влада урадити са нацртом закона о рударству. Александар Југовић из СПО-ДХСС за промену изборног закона.

У делу седнице Скупштине Србије предвиђене за посланичка питања, посланици Демократске странке и Либерално демократске партије затражили су од Владе Србије тачну информацију да ли је млеко у Србији безбедно по здравље грађана.

Посланик ДС и председник скупштинског Одбора за здравље и породицу Душан Милисављевић истакао је да питање квалитета млека у Србији није политичко питање, већ национално и безбедносно, те да влада треба хитно да саопшти да ли је оно безбедно за коришћење по здравље људи.

Уз објашњење да је афла токсин јако отровна супстанца за јетру, услед које се јавља малигни процес на том органу, Милисављевић је затражио да се грађанима јасно каже да ли је афла токсин присутан у дозвољеним концентрацијама у млеку у Србији.

Да ли влада намерно, не желећи да повуче млеко, прикрива информације и тиме угрожава здравље грађана? Ово је јако важно питање, ово није питање политичких странака, ово је национално И безбедносно питање, рекао је Милисављевић у делу седнице у коме посланици сваког уторка од представника власти траже одређене информације.

И либерали су затражили да се грађанима каже јасна истина, а тврде да ће у супротном настати велика паника.

Једино што држава дугује грађанима је истина. У тренутку када је јавност узбуђена стварима које се тичу здравља и живота људи, питам премијера Ивицу Дачића и министре каква је тачна информација са стањем млека у Србији. Наша амбиција је да се избегне паника, рекао је либера Бојан Ђурић.

Он је истакао да ће без одговора да ли је млеко у Србији исправно за коришћење И да ли угрожава здравље паника градјана бити велика, а да ће грађани поново бити најугроженији.

Ђурић је премијера и министарку здравља Славицу Ђукић Дејановић упитао и како је могуће да у земљи, која се крајем прошле недеље задужила за 1,5 милијарду долара, људи умиру само због тога што није довољно брзо стигла хуманитарна помоћ за лечење у иностранству.

Постоји системски начин да се то реши, он се налази у буџету Србији. Шта треба да се деси да би схватили да је то важније од било какве софистициране ракете, упитао је Ђурић.

Посланица ДСС Милица Војић Марковић осврнула се на најаву нацрта новог закона о геолошком истраживању и рударству, а у вези истраживања налазишта никла, те упитала премијера шта ће влада урадити са нацртом тог закона, а министра за рударство Милана Бачевића да ли брани интерес државе или приватних компанија.

Економски интерес од истраживања никла биће на страни компаније "Србијаникла", а не на страни Србије. Ова фирма познаје само језик профита и то је у реду, али не разумем државу која то разуме. Видели смо нацрт новог закона о геолошком истраживању и рударству и тај закон је прављен за фирме попут "Србијаникла" и сличне, рекла је Војић Марковић.

Александар Југовић из СПО-ДХСС заложио се за промену изборног закона, наводећи да те странке сматрају да Србија треба да буде подељена на три или више изборних јединица, што би обезбедило да сваки крај буде представљен у републичком парламенту.

Посланица НС Дубравка Филиповски упитала је министра за рад, запошљавање и социјалну заштиту Јована Кркобабића да ли се спрема промена Закона о социјалној заштити и да ли је на помолу решење питања родитеља тешко хендикепиране и оштећене деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи