Читај ми!

Најтежа бриселска рунда?

Премијер Ивица Дачић, уочи нове рунде преговора са Приштином, поручује да постоји заблуда да Србија сада води дијалог зато што јој је стало до датума за почетак преговора са ЕУ. Поједини аналитичари оцењују да је улог и за Београд и за Приштину европска перспектива. Хашим Тачи тражи распуштање безбедносних структура.

Дан уочи пете рунде преговора, аналитичари оцењују да је улог и за Београд и за Приштину европска перспектива. Зато ће, верују, обе стране у наредна два дана бити спремне на више компромиса. Датум за преговоре са Унијом није суштински разлог због којег Србија преговара у Бриселу, поручује премијер Ивица Дачић. Истовремено, Хашим Тачи тражи распуштање безбедносних структура.

Дијалог због датума погрешна је рачуница. Србији јесте у интересу да што пре уђе у Унију, али за премијера то није најважнији разлог зашто путује у Брисел и преговара.

"Суштински је у интересу Србије и народа који живи на Косову и Метохији да се што пре дође до компромисног решења зато што Србија из дана у дан губи субјективитет и суверенитет и државност на Косову и Метохији, зато што из дана у дан губимо пријатеље, зато што разне државе под притиском признају Косово", каже Дачић.

Према његовим речима, све то сигурно говори да нам време не иде на руку, да смо овакав дијалог водили пре 10 година сигурно бисмо могли да постигнемо много боље резултате. Данас ми пре свега треба да видимо шта можемо да спасимо, рекао је Дачић.

Иако не верује да ће за два дана постићи целовит договор, пред саговорнике иде са идејом  како решити проблем паралелизма институција. Оквир за разговор ће бити резолуција и платформа које предвиђају формирање Заједнице српских општина, а зна и на шта неће пристати.

"Ми сигурно нећемо пристати на то да укинемо неке институције на Косову и Метохији које неће имати ко да замени, ми сигурно нећемо терати Србе у косовске институције", наглашава Дачић.

Са друге стране, улог Дачићевог саговорника није мали, оцењују у Приштини. Косову треба визна либерзализација, па ће Тачи, чији рејтинг опада, бити попустљивији. На седници владе у Приштини изнео је план.

"Наши ставови у Бриселу ће бити веома јасни - желимо да се проширимо и искористимо утицај свих наших државних органа, да у сваком ћошку наше територије успоставимо ред и закон, економски развој да имамо слободне изборе на северу, да имамо потпуно распуштање безбедносних структура, као и интеграцију српске заједнице у косовске институције и друштво", рекао је Тачи.

Мада се спекулише да је циљ Брисела да стране постигну договор о нормализацији до априла, у најмногољуднијем граду Белгије штуро говоре о темама, али не и о очекивањима од сусрета.

Портпаролка Кетрин Ештон Маја Коцијанчич верује да ће Дачић и Тачи разговати о темама које су већ биле предмет разговора, па још нису завршене.

"Сигурно ће погледати каква је имплементација већ постигнутих договора у дијалогу. Север Косова је већ био на агенди и биће и овај пут", рекла је Коцијанчич. 

Истовремено, стиже порука и са севера Косова. На две адресе, председнику Уставног суда и министру правде делегација Срба ће у време док премијер буде преговарао у Бриселу предати писма - у којима траже да им се објасни зашто Уставни суд још није оценио споразуме Београда и Приштине. У томе, како је саопштено неће учествовати одборници владајуће Српске напредне странке.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи