Читај ми!

Кацин: Србија мотор Западног Балкана

Дошло време да Србија буде мотор напретка Западног Балкана, рекао известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин.

Србија, као највећа земља на Западном Балкану, може да буде лидер у региону, оценио је известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин и истакао да је "дошло време да Србија буде мотор напретка Западног Балкана".

У изјави за Међународни радио Србија, Кацин је напоменуо да је Београд предуго био кочница, оценивши да су "Србија, Црна Гора и Косово географски, привредно и историјски упућени једни на друге".

"Народи тих земаља вековима живе заједно и осим што имају заједничке границе, саобраћајну и енергетску инфраструктуру, имају и заједничку прошлост", рекао је Кацин, додавши да зато морају да се посвете изградњи боље будућности у оквиру ЕУ, што значи, нагласио је, да морају да међусобно разговарају и сарађују.

Известилац ЕП за Србију одбацио је оцене које доминирају у домаћој јавности да међуанародна заједница у дијалогу Београда и Приштине непрестано тражи уступке само од Србије.

"Такви ставови само штете Србији", истакао је Кацин, напомињући да је проблем у томе што је Србија окренута само својим интересима и не види напоре других.

Према његовим речима, и Приштина улаже велике напоре да у дијалогу о Косову и Метохији дође до помака.

"Приштина жели визну либерализацију, и она то заслужује, а њен стварни циљ је почетак преговора о Споразуму о стабилизацију и придруживању", рекао је Кацин.

Он је подсетио да ће Спољнополитички одбор Европског парламента у трећој седмици марта поново разматрати извештај о напретку Србије.

Треће заседање Интерпарламентарног одбора ЕП, на којем ће учествовати и парламентарна делегација Србије, биће прилика да се стекне увид у то какав је однос ЕП и европских парламентараца према Србији, рекао је Кацин.

По његовим речима, то ће бити прилика да се види како се у ЕП ствара позитивно расположење, које би Србији до краја јуна могло донети датум, а до краја године и почетак преговора, истакао је Кацин.

"Последњи извештај Спољнополитичког одбора био је добар за Србију, јер га је подржало 59 посланика, док су само два гласала против, уз исти број уздржаних", закључио је известилац Европског парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи