Читај ми!

Самарџић: Признање Косова услов за ЕУ

Високи функционер ДСС-а Слободан Самарџић сматра да је признање Косова кључни услов Европске уније да би Србија могла да напредује у процесу евроинтеграција. Власт у Београду, а да се власт у Београду "предала" чим је институције на северу покрајине назвала "паралелним".

Потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић сматра да је признање Косова кључни услов Европске уније да би Србија могла да напредује у процесу евроинтеграција, а да се власт у Београду "предала" чим је институције на северу покрајине назвала "паралелним".

"Признање Косова је кључни услов за ЕУ. Услов евроинтеграција је да Србија направи неколико корака назад, па да 'леђно падне у амбис'", рекао је Самарџић новинарима у Скупштини Србије, где је учествовао на јавном слушању о испуњавању препорука Европске комисије.

Самарџић, који је и шеф посланичког клуба ДСС-а, рекао је да једино "има поуздање у Србе са Косова који ће свакако да се ангажују и буне".

"Нација се успавала и пробудиће се једног дана са датумом преговора. Шта ће са тим датумом, мени није јасно, то значи почетак разговора о 35 поглавља да би се закључио уговор о приступању. ЕУ се неће више ширити и ја не знам куда срљамо, а дајемо територију", упитао се Самарџић.

Коментаришући најаву председника Србије да ће институције на северу Косова бити замењене новим, Самарџић је прокоментарисао речима да се "власт предала".

"Власт се предала чим је те институције назвала паралелним. Чему су оне паралелне? То су институције државе Србије, а паралелне су оне у Приштини које су и нелегитимне и нелегалне по томе како су настале, а ово су редовне институције државе које функционише", рекао је Самарџић.

По његовим речима, таквом идејом о замени институција на северу покрајине се "предаје Косово због тог несретног датума".

Коментаришући досадашња достигнућа власти у процесу приближавања ЕУ, функционер ДСС је рекао да је Влада упропастила реформу правосуђа, а "Европска комисија је у томе помогла".

"Немам ништа против сарадње са ЕУ тамо где може да Србија нешто научи и примени", рекао је Самарџић и додао да су током реформе правосуђа "игнорисане снаге и капацитети Србије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи