Читај ми!

Држава не поштује независне органе

Ако је циљ и сврха да независни државни органи постоје, а не да се оно што раде искористи у правцу због којег су основани, онда ја у томе немам намеру да даље учествујем, рекао je у Скупштини Србијe заштитник грађана Саша Јанковић.

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је да је однос државних органа према независним регулаторним органима из године у годину "поразан" и да не види сврху јачања независних органа ако се њихови закључци не примене у пракси.

"Не желим више да учествујем у привиду тога да се, када год су за столом представници ЕУ и други странци, независним контролним органима даје велика пажња и говори како су кључни за развој демократије, а из године у годину објективни показатељи односа класичних органа државне власти према независним су поразни", рекао је Јанковић.

На јавном слушању, које је у Скупштини Србије одржано на тему испуњавања препорука Европске комисије, Јанковић је указао да је прошла година прва од оснивања институције заштитника у којој се у парламенту није расправљало о извештају тог органа.

Ако је циљ и сврха да независни државни органи постоје, а не да се оно што раде искористи у правцу због којег су основани, онда ја у томе немам намеру да даље учествујем, навео је Јанковић.

Он је додао да не види сврху јачања независних органа ако то што они утврде као пропуст не буде извршено у пракси.

Као пример је навео контролу служби безбедности, додајући да је након одлуке Уставног суда у погледу Закона о ВБА и ВОА прошло више од годину дана, а да се друга два закона која су такодје оспорена и даље примењују Закон о кривичном поступку и о електронским комуникацијама.

Као да се мора чекати одлука Уставног суда да би закон био усклађан са Уставом, указао је Јанковић и додао да се независни органи у Србији посматрају као нешто што је "Запад ставио на дневни ред".

Јанковић, ипак, верује да то што раде независни контролни органи вреди, јер "за градјане и Србију то има смисла, успева и прави промену".

Проценат извршења препорука заштитника грађана је тренутно око 70 одсто, проценат извршења препорука европског омбудсмана је 82 одсто.

Заштитнику грађана се од оснивања обратило 51.383 грађана, у 2000 случајева битно је дошло до промене начина рада државних органа, док је 40 прописа промењено на иницијативу заштитника, навео је Јанковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи