Читај ми!

Стандард: Косово недовршена држава

Поводом обележавања годишњице једностраног проглашења независности, бечки лист "Стандард" оцењује да је Косово недовршена држава. Косово је само делимично суверено, трага за својим идентитетом и веома је зависно од међународних подржавалаца, пише лист.

Бечки лист Стандард, поводом обележавања годишњице једностраног проглашења независности, оцењује да је Косово недовршена држава, напомињући да је администрација остала слаба, а да спољно-политички још доста тога није решено.

На тргу мајке Терезе у центру Приштине су деца у недељу, на пету годишњицу независности, носила косовску, албанску, америчку и заставу ЕУ.

Бечки лист наводи да такав избор државних амблема одлично осликава стање на Косову. Ова земља је и даље само делимично суверена, трага за својим идентитетом и веома је зависна од међународних подржавалаца.

Стандард истиче да су министарства успостављена, али да је администрација остала слаба и да често није у служби грађана, већ странаца.

Међународни карактер државе, који је уписан у Уставу, и даље је миниран етнички мотивисаним насиљем, додаје дневник.

Тест за Косово ће, према оцени Стандарда, бити да ли ће успети да интегрише већински Србима насељени север, јер би тим биле јасно дефинисане државне границе.

И спољнополитички је Косово једна недовршена држава, наглашава лист, подсећајући да је 97 држава од 193 државе чланице УН признало независност, али недостаје чланство у светској организацији.

Једна препрека за већу јасноћу је нејединство у ЕУ, наводи бечки лист, додајући да пет чланица из страха од сецесионистичких покрета сопствених мањина не жели да призна Косово, што је несхватљиво имајући у виду стотине милиона евра које су државе Уније инвестирале у изградњу Косова.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи