Читај ми!

Србија узор у борби против трговине људима

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби рекао да америчка влада већ дуго сматра Србију партнером у борби против трговине људима и да су напори које Србија чини у тој борби узор другима.

Aмеричка влада већ дуго сматра Србију партнером у борби против трговине људима и напори које Србија чини у тој борби узор су другима, рекао амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби у ауторском тексту за Новости поводом 150. годишњице укидања ропства у САД.

Амерички амбасадор наводи да "и даље постоји простор за побољшања, иако је посвећеност Србије борби против трговине људима снажна" и истиче да је "имплементација од суштинског значаја".

"Српске институције за спровођење закона у пуној мери посвећене су свим мерама против трговине људима и блиско и ефикасно сарађују", оценио је амбасадор Кирби.

Према његовим речима, Србија је демонстрирала и посвећеност заштити жртава кроз значајно увећање државне финансијске подршке током претходних година, упркос ограниченом буџету и међународној економској кризи.

"Напори које Србија чини на спречавању трговине људима, засновани на националној кампањи подизања свести, посебно су импресивни", навео је Кирби.

Амерички амбасадор је рекао да изградња капацитета нове агенције за заштиту жртава и центра за њихово збрињавање треба да буде приоритет.

Потребно је уложити све могуће напоре како би се избегло поновно страдање жртава током судског поступка, психо-социолошка нега треба да буде доступнија за децу-жртве, а Влада треба да оснује формалну мрежу партнерстава између агенција за заштиту жртава, организација цивилног друштва са искуством старања о жртвама и центрима социјалне заштите, сматра Кирби.

Подсетивши да су Сједињене Државе 1. јануара обележиле 150. годишњицу Прокламације о еманципацији, када је председник Абрахам Линколн ослободио милионе робова, мушкараца, жена и деце у побуњеним америчким робовласничким државама, амбасадор Кирби је истакао да ропство још није нестало у свету и да је оно глобални проблем.

"Данас је чак 27 милиона жртава у ланцима трговине људима, тог ружног, савременог лица ропства. Овај злочин има разнолике појавне облике. Који год облик да је у питању, трговина људима представља злочин експлоатације који жртве лишава слободе и достојанства. Савремено ропство је присутно у свакој земљи света и свака влада има обавезу да одговори на њега", навео је Кирби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи