Дијалог Дачић-Тачи под лупом Брисела

Европски дипломатски извори указују на значај предстојећег дијалога Београда и Приштине за даљи процес евроинтеграција Србије. Сједињене Државе, како наводе извори, имају велики утицај у Тирани, али и у Берлину, а од мишљења Немачке највише зависи датум преговора за Србију.

У круговима Европске уније с великом пажњом се очекује предстојећа рунда дијалога Дачић - Тачи. Дипломатски извори у Бриселу указују на утицај који Сједињене Државе имају у Тирани, и подсећају да је Берлин склон консултацијама са Вашингтоном, а од Немачке умногоме зависи да ли ће бити оцењено да је дошло до напретка у нормализацији односа између Београда и Приштине, пише Бета.

За ту рунду је висока представница Европске уније Кетрин Ештон у разговору са америчким државним секретаром Џоном Керијем рекла да ће бити "најважнији део дијалога", кад у Брисел у уторак и среду дођу премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи.

Европски дипломатски извори су пренели да умногоме од Немачке зависи хоће ли бити оцењено да је дошло до "опипљивог напретка" у нормализацији односа Београд-Приштина, што је кључни услов да ЕУ у марту одлучи кад ће утврдити датум преговора о чланству са Србијом.

Процењује се да би нагодба и видљив почетак повлачења "српских паралелних структура, првенствено оних везаних за присуство МУП-а на северу Косова" могла утицати на став Берлина.

Утолико пре што се веома повољно гледа на битне кораке владе у Београду у сузбијању "системске корупције", сређивању правосуђа и учвршћивању владавине закона.

То може значити да ће Европски савет, уз свеукупни напредак у дијалогу, саопштити да ће у јуну бити саопштен датум преговора о чланству са Србијом, односно да се каже да ће преговори почети, али да ће сам датум бити накнадно утврђен, као што је то учињено својевремено и у случају Црне Горе, навели су извори у Бриселу.

Предстојећа рунда дијалога, уз учешће високе представнице се отуд сматра "најважнијом", а Ештон је уочи разговора с Керијем рекла да зато "није изненађење што је због тога дошла да разговара" са шефом америчке дипломатије.

Сједињене Државе "ваљан партнер" 

Ештон је нагласила да су "Сједињене Америчке Државе невероватно ваљан партнер" у настојањима да се опипљиво крене ка нормализацији односа Београда и Приштине.

Кери је пружио снажну подршку напорима Кетрин Ештон да "приближи две стране и издејствује коначно решење" за и даље постојеће изазове везане за Србију и Косово.

Дипломате у Бриселу су склоне да се сагласе с мишљењем да косовски Албанци превасходно слушају оно што им поручује Вашингтон и зато су САД "невероватно ваљан партнер" за настојања да се Београд и Приштина усмере на "опипљиву нормализацију односа".

Берлин је, такође, веома склон да се саветује с Вашингтоном кад је питању Косово, па и Србија и цео Западни Балкан, а и досад је администрација у Вашингтону умногоме дала до знања да су Немци кључни чинилац за развој на Косову и Балкану.

Високи званичник америчког Стејт департмента Филип Рикер је ових дана новинарима са Западног Балкана рекао да нова администрација у Вашингтону и Кери настављају политику претходне администрације према Балкану.

Нови амерички државни секретар Кери је још као својевремено кандидат на америчким председничким изборима имао велику подршку и прилоге албанске заједнице у САД, а потпредседник САД Џо Бајден је одувек био велики присталица независности Косова.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен је прошле недеље поручио да ће САД, иако се тежиште америчке стратегије помера ка Азији-Пацифику, остати "присутне и занимати се за збивања у непосредном суседству Европе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи