Читај ми!

Уочи преговора Београда и Приштине

Пет година од отцепљења Косова и уочи нове рунде преговора у Бриселу, премијер Дачић поручује да Влада и председник немају намеру да укидају српске институције на Косову. Аналитичари оцењују да су пет година касније односи који су били потпуно замрзнути и непријатељски напредовали, али тек до нивоа преговора.

Поводом петогодишњице отцепљења Косова и два дана пред одлазак на нову рунду преговора Београда и Приштине, премијер Србије сумира: преговарачка позиција је тешка, питање је шта ће Србија моћи да избори, али гашења институција неће бити све док се не договоре надлежности заједнице српских општина.

"Шта су урадили за пет година? За пет година независности дошли су до деведесетак држава које признају независност. У реду, али може да прође још 100, а да их не призна УН. Значи, не може се тако до независности", рекао је Дачић оцењујући славље у Приштини. 

Објашњава да ће у Брисел отпутовати са две поруке: придржавати се усвојене платформе и спасти што се спасти може. Признаје да му неће бити лако.

"Ја сам тамо сам, са друге стране није само Хашим Тачи. Са друге стране су они који одлучују који подговарају Тачија да не пристане на договор већ да радикализује ствари и то није ништа ново, то је реалност", рекао је Дачић.

Ипак, ако неко мисли да може боље да преговара, Дачић му поручује да то и каже.

"Ако неко хоће да иде на изборе, нека иде. Доста ми је више тих прича. Или идемо на изборе или идемо у Брисел да бранимо Србију", рекао је Дачић.  

Тврди, Срби су сами себи највећи непријатељи, јер свако на свој начин тумачи државну политику.

"Теме су шта ћемо са полицијом и безбедносним структурама на Косову и Метохији. Ја треба да их убеђујем да немамо полицију, а сами Срби причају да имамо. Па, о чему ми причамо?", пита се Дачић.

Премијер истиче да Влада Србије и председник немају намеру да укидају српске институције на Косову, као и да морају да виде које ће бити надлежности аутономије, односно заједнице српских општина.

Симић: Највеће искушење за дипломатију

Аналитичари објашњавају да су до сада институције Срба на Косову биле институције Србије, што није исто што и косовске институције којима би управљали Срби, а о чему је говорио председник Томислав Николић.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић не верује да ће идући сусрет Дачића и Тачија бити последњи, нити да ће за два дана моћи да буде решен проблем дуг деценијама.

"Оно о чему би у овом тренутку требало озбиљно разговарати јесте да ли би то биле само три општине на северу и Штрпце, или ће то бити свих седам општина, да ли ћемо поред територијалне аутономије имати оно што познајемо као персоналну аутономију и оне енклаве у Хочи, Ораховцу и јужно од Ибра", рекао је Симић.

Према његовим речима, то је за нашу дипломатију и за односе са Приштином и ЕУ највеће искушење и претпостављам да ће се добар део тога наћи на столу преговарача Београда и Приштине.

Заједница српских општина је аутономија у оквиру Србије, а разговори о свим детаљима тек предстоје, поручује шеф канцеларије за КиМ Александар Вулин. Од идућег састанка не очекује спектакуларне обрте или договоре.

"Ја не очекујем да ће у следећој рунди све бити решено и договорено. Мислим да ће се ту сучелити идеје и шта Приштина доживљава као себи прихватљиво, а ми смо рекли да је за нас једино прихватљиво Платформа и Резолуција. Очекујем да се заиста почне разговарати о озбиљним темама", рекао је Вулин.

Уочи дијалога, а поводом годишњице проглашења независности Косова, огласиле су се и парламентарне странке. Тако Нова Србија од међународне заједнице тражи да охрабри Београд пред одлуку о добијању датума преговора и уважи став да Србија никад неће признати независност Косова. Констатују и да пет година касније на Космету нема европских стандарда и да Срби и остали неалбанци немају основна људска права.

Демократска странка Србије поручује да ни по коју цену, а најмање због, како наводе, фантомског датума, Србија не сме да буде саучесник Запада у отимању Косова, за који оцењују да је лажна држава направљена да се одржава голом силом и најгором неправдом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи