Читај ми!

Допунски покрајински избори

У Апатину, Србобрану и делу Зрењанина, одржани допунски покрајински избори, како би се попунила три скупштинска места, јер су досадашњи посланици из тих градова поднели оставку због сукоба интереса. У Србобрану интервенисала полиција, због дојаве да се грађанима наводно нуди по 1.500 динара за глас.

Одржани допунски покрајински избори у Апатину, Србобрану и делу Зрењанина како би се попунила три скупштинска места која су остала упражњена, јер су досадашњи посланици из тих градова поднели оставку због сукоба интереса.

У изборном штабу Демократске странке речено је Танјугу да је укупна излазност у Апатину била 51 одсто, у Србобрану 56, а у Зрењанину 33 одсто.

Председник Извршног одбора покрајинског одбора ДС-а Страхиња Симовић, рекао је да по информацијама којима располаже та странка, на биралиштима није било већих неправилности.

У Социјалистичкој партији Србије, такође, кажу да је изборни процес протекао без већих неправилности, а потпредседник покрајинског одбора СПС-а Радослав Стриковић рекао је да је укупан одзив у Србобрану између 54 и 56 одсто, у Апатину између 50 и 52 одсто, а у Зрењанину између 32 и 34 одсто, што се поклапа са подацима из ДС-а.

У овим странкама Танјугу је речено да ће прве незваничне резултате избора имати најкасније сат времена по затварању бирачких места. 

У Зрењанину се за упражњено место покрајинског посланика надметало десет кандидата, у Апатину и Србобрану по осам. Право гласа на изборима имало је 78.433 грађанина, који су гласали на 83 бирачка места.

До 19 часова на допунске покрајинске изборе у Србобрану изашло је више од 54 одсто бирача, у Апатину око 49 одсто, а у Зрењанину око 31 одсто, саопштила је Покрајинска изборна комисија.

Медији су јавили да је у Србобрану полиција морала да интервенише, због дојаве да се грађанима наводно нуди по 1.500 динара за глас.

Радио-телевизија Војводине јавила је да су активисти једне странке избачени из куће грађанина Србобрана, који им је одузео материјал након што су га наговарали како да гласа и пријавио их полицији. Oбјављено је и сведочење једног грађанина, који је рекао да су страначки активисти нудили чоколаде, шећер и сличне ствари само да би гласали за одређену партију.

Допунски избори у Зрењанину одржавају се пошто је градоначелник Иван Бошњак из СНС-а поднео оставку на функцију покрајинског посланика, док се избори у Апатину одржавају јер је председник општине Живорад Смиљанић из СПС-а поднео оставку на функцију покрајинског посланика.

Избори у Србобрану одржавају се јер је председник општине Зоран Младеновић из коалиције СПС-ПУПС-ЈС-СДПС поднео оставку на функцију покрајинског посланика.

Скупштина Војводине има 120 посланика, од којих се 60 бира по пропорционалном, а 60 по двокружном већинском изборном систему.

Већину у Скупштини Војводине има коалиција ДС, ЛСВ, СВМ и ЛДП.

За посланичког кандидата биће изабран онај који добије већину гласова бирача. Ако у првом кругу нико не добије потребну већину, гласање ће се поновити у року од 15 дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи