Читај ми!

Велика могућност за сарадњу са Србијом

Шеик Мухамед бин Зајед у ексклузивном интервјуу за РТС рекао да Уједињени Арапски Емирати и Србија имају много тога заједничког где могу у будућности да сарађују. Имате дивну земљу и дивне људе, каже престолонаследник.

Уједињени Арапски Емирати и Србија имају много тога заједничког где могу да сарађују, рекао је у ексклузивном интервјуу за РТС шеф државе престолонаследник шеик Мухамед бин Зајед.

Екипа РТС-а у Емиратима једина је имала прилику да разговара са шеиком Мухамедом, који је говорио о могућностима сарадње са Србијом. Шеик је, такође, пренео и утиске о свом недавном боравку у нашој земљи.

Шеик Мухамед: За почетак морам да кажем да сам заиста уживао. То је моја прва посета, али морам да похвалим мог пријатеља Александра који је, знам, велики човек. Позвао ме је и био сам изненађен. Имате дивну земљу и дивне људе.

Користим ову прилику док сте у Абу Дабију да кажем да желим да обиђете моју земљу и разговарате са мојим људима. Видећете да имамо много заједничких ствари.

Попут којих?

Шеик Мухамед: Најважније је да смо и ви и ми људи, и да имамо исто срце. Имамо исти начин размишљања. И имамо много тога заједничког у култури. На пример, пријатељ ме је позвао у своју кућу. Изненадило ме је што имате исте обичаје кад позивате госте у кућу. Ви устанете и послужите их. То ме је шокирало, јер сам мислио да смо ми једини народ који то ради.

Имамо пуно тога заједничког где можемо да сарађујемо у будућности. Почели смо прву фазу, не верујем да ће бити последња. У то сам уверен јер смо данас осетили да смо потребни једни другима, да помогнемо једни другима.

Ви имате много тога доброг. Имате технологију, паметне људе и добру земљу. У мојој земљи, ми немамо воду. О њој морамо да размишљамо. Данас имамо технологију да пијаћу воду правимо од морске. Не знам да ли ћемо то моћи и наредних 50 година од данас, јер ћемо имати мање нафте, и много више људи. То нам је заједничко. Можемо да сарађујемо.

За вас лично, колико је важна сарадња са српском владом и господином Александром Вучићем?

Шеик Мухамед: Даћу вам пример. Ево, овде разговарамо о пољопривреди. У овој земљи нема воде, као што рекох. Значи, сарадња у пољопривреди је добра за оба наша народа. Добра је и вама и нама, сви добијају. У многим подручјима можемо да седнемо за сто и видимо где можемо да имамо заједничку корист. Пре 50 година Уједињени Арапски Емирати били су много сиромашнији од ваше земље. Смем ли да вам испричам причу?

Наравно.

Шеик Мухамед: Пре 50 година у овој земљи, сваки четврти порођај се завршавао смрћу породиље. И пре 50 година, умирало је свако друго дете. Видите колико је лоше било? Ово што видите данас... нас је Бог благословио.

Прво нам је подарио добро, мудро руководство, а затим нам је подарио богатство. Али кад говоримо о богатству, ваши гледаоци морају да схвате следеће: многе земље су благословене обиљем богатства, али оно се не користи на прави начин. Не желим да именујем земље.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи