Читај ми!

Косово, парада и проблеми

Парада на пету годишњицу једностраног проглашења независности Косова на тренутак је потиснула сталне проблеме. Албанци се жале на егзистенцијалне услове, Срби траже враћање изгубљених права. За аналитичаре, упркос консолидацији институција, оквир функционисања државе је површан.

Институције на Косову обележавају пет година једнострано проглашене независности. Власти у Приштини истичу шта су постигле за то време, грађани углавном оно чиме нису задовољни. Албанци се жале на егзистенцијалне услове, Срби траже враћање изгубљених права. Упркос критикама јавности, власти кажу да Косово бележи напредак.

Дефиле косовских снага безбедности и косовске полиције главном улицом Приштине. Парада на пету годишњицу једностраног проглашења независности на тренутак је потиснула сталне проблеме. За аналитичаре, упркос консолидацији институција, оквир функционисања државе је површан. Суштински, косовска држава није у функцији основних потреба и жеља грађана.

"Више од половине грађана на основу светских показатеља је гладно на Косову, а више од половине економски способног становништва је без посла", каже аналитичар Бехљуљ Бећај.  

Док неки грађани кажу да за народ у протеклих пет година није ништа урађено, без обзира да ли су Албанци или Срби, други сматрају да има и позитивних страна, јер се чека технички дијалог, да би се, како кажу, помирили са комшијама.

За ове године једнострано проглашене независности није се побољшао ни живот мањинских заједница. Срби, најбројнији међу њима кажу да и даље чекују повраћај изгубљених права.

"Шта су резултати пет година њихове независности, попаљени манастири, порушени споменици. Жртве којима смо дали помен, не само у Лапљем селу, већ и у Старом Грацком, Призрену и на читавој територији Косова", каже Владета Костић, начелник Косовског округа.

Носилац Јединствене српске листе у Скупштини Косова Рада Трајковић каже да су Срби на том простору бројчано све мањи.

"Одлазак Срба, једно тихо нестајање је ралност. Имамо страховиту организовану институционалну пресију", каже Трајковићева.

Супротно грађанима, представници власти међутим истичу напредак. У влади кажу да је прошле године привредни раст био 4,3 а да ће ове пасти, али не мање од од три одсто, да су пензије порасле на 80, а плате у јавном сектору на 320 евра.

Ненад Рашић, министар за рад и социјално старање каже да се 2008. године жалио што је инфраструктура један од првих приоритета владе, али знајући када једном то буде други или трећи приоритет, вероватно ће тада први приоритет бити социјално старање.

Косово је по аналитичарима и даље зависно од међународне заједнице и њених мисија. Има их три, Кфор, Еулекс и Унмик, иако у знатној мери редуциран.

Косово је признало 98 земаља света. Њихове заставе су протеклих дана исцртане на обелиску, постављеном пре пет година испред Дома младих, који је накада носио назив Боро и Рамиз.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи