Читај ми!

Нема укидања српских институција

На предстојећим разговорима у Бриселу требало би да се разговара о институцијама и разрешењу паралелизма, као и о посебности Срба, како то дефинише Кетрин Ештон, каже премијер Ивица Дачић. Нема укидања српских институција док се не договори шта ће бити уместо њих, истиче премијер.

Премијер Ивица Дачић изјавио је да Влада Србије и председник немају намеру да укидају српске институције на Косову, као и да морају да виде које ће бити надлежности аутономије, односно заједнице српских општина.

"Нема укидања српских институција док се не договори шта ће бити уместо њих", рекао је Дачић новинарима у београдском Центру "Сава".

Дачић је најавио да ће у предстојећој рунди дијалога с Приштином тема бити како да се Косово и Метохија у политичком смислу организује док се не разреши питање статуса, истичући да Србија учествујући у тим разговорима не чини кораке ка признању независности Косова.

"Србија неће признати независност Косова, али може да прихвати да то што се зове Косово и Метохија буде организовано на такав начин да Срби могу да заштите своје интересе и да имају заједницу српских општина", изјавио је Дачић, истичући да српске институције неће бити укинуте док год не буду договорене надлежности заједнице српских општина.

Он је подсетио да платформа председника Србије, коју су потом подржали влада и парламент, говори о томе да Србија не признаје независност, али да признаје Косово као целину која је дефинисана Резолуцијом 1244 и даје предлоге како да се Косово у политичком смислу организује док се не разреши статусно питање.

"Идемо у Брисел да разговарамо о функционисању институција, значи са једне стране о разрешењу паралелизма институција, а с друге стране о посебности Срба, како то дефинише Кетрин Ештон, односно шта би тамо постојало као аутономија, односно заједница српских општина", објаснио је Дачић.

Он је истакао да је опасно живети у фатаморгани, јер нити је Косово независно, нити Србија има пун суверенитет на Косову, тако да су неопходна решења која ће проистицати из реалности.

"За пет година дошли су до деведесетак држава које признају независност Косова, али могу још сто година да постоје, а да не буду признати од УН. Значи не може тако да се иде у независност, мора да постоји договор између државе од које желе да се отцепе и њих. Ми смо спремни за разговоре", казао је Дачић.

Он је истакао да га превасходно занима интерес грађана Србије, а не његова лична политичка добробит, а да преговоре с Приштином, уколико неко сматра да може да их ефикасније води, треба то и да каже.

"Ми смо сами себи највећи непријатељ, јер не знамо шта хоћемо. С тог аспекта није лако водити делегацију Србије у Брисел, јер ја треба да на лицу места доносим одлуке за које не знам да ли ће овде неко да их подржи или неће да их подржи, јер свако на свој начин тумачи нашу државну политику", рекао је Дачић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи