Читај ми!

Споразум о сарадњи са Емиратима

Александар Вучић потписао са министром спољних послова УАЕ шеиком Абдулахом споразум о међудржавној сарадњи и споразум о заштити заједничких инвестиција. Први резултати сарадње биће видљиви за два месеца, рекао шеик Абдулах за РТС. Наставак разговора о улагању у велику фабрику чипова, што би била највећа инвестиција у последњих 35 година, каже Вучић.

Другог дана посете Уједињеним Арапским Емиратима, први потпредседеник Владе Александар Вучић потписао је са шеиком Абдулахом бин Заједом, министром спољних послова Емирата, споразум о међудржавној сарадњи и споразум о заштити заједничких инвестиција.

Вучић и шеик Абдулах бин Зајед, рођени брат престолонаследника Мухамеда бин Заједа, потписали су и Споразум о узајамном подстицању и заштити улагања, Споразум о сарадњи у области одбране и Заједничку изјаву о успостављању стратешког партнерства.

Шеик Абдулах рекао је за РТС да ће се први резултати сарадње две земље видети већ за два месеца.

"Ово је диван дан за односе наших двеју земаља, а оно што је важније од ове церемоније јесте то што ће у следећих пар месеци и грађани Уједињених Арапских Емирата и грађани Србије видети колико су озбиљне наше владе у стварању ове везе између наше две земље, на коју можемо бити поносни", рекао је шеик новинарима након потписивања споразума.

Договорено је да емиратска државна компанија "Earth" и српски "Југоимпорт" СДПР сутра потпишу уговор о заједничком развоју ракетног система АЛАС.

Вицепремијер Вучић обишао је јутрос у Абу Дабију највећи сајам наоружања и опреме на Блиском истоку. Он је са шеиком Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном посетио штанд "Југоимпорт" СДПР из Србије, саопштено је из Вучићевог кабинета.

"Захвалан сам шеику Мухамеду који је посветио више времена нашем штанду у Емиратима, иако штандови неких великих земаља изгледају доста гламурозније. То показује да је и он пронашао нешто што бисмо могли заједно да правимо, да унапређујемо, а не само да купујемо од оних који имају све у свету", рекао је Вучић за РТС.

Први потпредседник Владе уверен је да ће и уговори у вези са ракетним системом АЛАС значити много за Србију. Планирано је да се наставе и разговори о новим технологијама за улагања у велику фабрику чипова, што би била највећа инвестиција у Србији у последњих 35 година, навео је Вучић.

"Можда би то било спасоносно решење за Србију. Ако успемо до лета да завршимо преговоре и уђемо у фазу предуговарања и уговарања, спас Србије би био видљив", рекао Вучић.

Шеик је показао интересовање и за ракетни систем "бумбар", каже Вучић и очекује да ће то бити један од производа који ће се наћи на тржишту Емирата, али и широм света.

"Када је дошао шеик Мухамед, сви Кинези и Британци су се окупили и питали шта је видео на штанду Србије. Они имају најмодернију армију, оно што нема ни америчка војска, а и даље су заинтересовани за заједничка улагања са нама и за куповину српског оружја", истакао је први потпредседник Владе.

"Правили смо ракете и до сада, а тек ћемо сада да их правимо, и то оне најсавременије, високософистициране, на највишем технолошком нивоу уз нова улагања и у 'Крушик', а што се тиче вођених глава и у 'Телеоптик' и 'Утву'", навео је Вучић.

Говорећи о куповини пољопривредних комбината у Србији, Вучић је рекао да су Емирати заинтересовани да улажу у наводњавање и да повећају приносе чак и до пет пута.

Шеик Мухамед је први пут посетио штанд "Југоимпорта" откако та српска фирма излаже на сајму.

Прве инвестиције у производњу високософистицираних ракета очекују се за неколико недеља, рекао је Вучић.

Сајму присуствује више од 60.000 војних представника и 77 министара одбране из целог света, а своје производе излаже 1.112 компанија из 59 земаља, међу којима је и "Југоимпорт" СДПР.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи