Читај ми!

Заједница општина у оквиру покрајине

Србија тражи заједницу српских општина на Космету и то је тежиште политике у наставку преговора са Приштином. Са том одлуком државног врха, из Београда ће за пет дана у Брисел и премијер и сви чланови преговарачког тима. То подразумева да би Заједници српских општина на Косову биле поверене надлежности у оквиру Аутономне покрајине Косово, појашњава саветник председника Србије Марко Ђурић. Медији оцењују да ће састанак који следи бити најтежи до сада, за обе стране.

Дилеме више нема, Србија тражи заједницу српских општина на Космету и то је тежиште политике у наставку преговора са Приштином. Са том одлуком државног врха, из Београда ће за пет дана у Брисел и премијер и сви чланови преговарачког тима. То подразумева да би Заједници српских општина на Косову биле поверене надлежности у оквиру Аутономне покрајине Косово - појашњавају у кабинету председника државе. И Приштина припрема свој предлог, а медији оцењују да ће састанак који следи бити најтежи до сада, за обе стране.

Сви модалитети заједнице српских опстина - разрађени су и спремни. Са њима ће премијер у Брисел 19. фебруара. У Београду верују да ће тада бити покренута сва кљуцна питања у вези са предлогом Србије. Ако би се Приштина сложила са формирањем заједнице српских општина , било би то задовољење минимума интереса обе стране- тумаче у кабинету председника.

Саветник председника Марко Ђурић објашњава да би када буде постигнуто решење, у Србији требало да буде усвојен Уставни закон којим би одређене надлежности биле поверене Аутономној покрајини у оквиру тога, односно већи део надлежности које она сада фактички врши без сагласности Србије.

"Била би створена заједница аутономних опстина која би имала своју скупштину, извршно веће, која би утицала на конкретан начин на област унутрашњих послова, правосуђа, на разне области живота која су од виталне важности за опстанак не само наше заједнице на Косову и Метохији већ и друге заједнице, и ми тиме гарантујемо очување наше уставне позиције, а Приштини остављамо простор да сачува своју политичку и правну фикцију о свом статусу која нас не обавезује", рекао је Ђурић.

И Приштина ће у Белгију са предлогом. Хашим Тачи тврди, врло великодушним за Србе. Суштина је да ће Косово прихватити структуре из области образовања, здравства и јавних услуга које делују на северу покрајине. Србима ће бити дозвољено да бирају своје представнике, на изборима које би организовао ОЕБС, али са циљем да се постепено интегришу.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је Тачијев предлог неприхватљив за Београд.

"Другим речима, он покушава да у једном прелазном периоду једноставно угаси те институције а да се позове на ОЕБС и организује некакве изборе. То је покушај парцијалог решења. Београд је дефинисао да неће прихватити никакава парцијална решења у смислу да ћемо прихватити само нешто везано за север", рекао је Дрецун.

Оштра реакција Срба са Космета. Представници са севера поручују да Тачи није понудио ништа ново, већ да нуди и мање од Ахтисаријевог плана, који, подсећају, Србија није прихватила. Истичу да ће чувати и јачати своје институције. То од државе очекује и посланик социјалиста Звонимир Стевић који живи на централном Косову.

"Нема гашења институција до избора нових институција односно до доношења Уставног закона о формирања заједнице српских општина на простору Косова и Метохије", каже Стевић.

Медији спекулишу да ће дводневни састанак који следи бити тежи од све четири претходне рунде разговора и то зато што ће се на дневном реду, осим оба предлога, наћи и такозване безбедносне структуре Србије на северу.

Да су преговори тежак процес, оценила је пред Саветом безбедности УН и висока представница Европске уније за спољну политику Кетрин Ештон. Ипак, похваливши преговараче, Ештонова је оценила да разговори дају резултате.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи