Читај ми!

Николић први о Хагу у УН

На дебати у Генералној скупштини УН на тему улоге међународних кривичних трибунала у остваривању правде, први ће говорити председник Србије Томислав Николић, пишу "Новости". Дебату у новембру иницирао Вук Јеремић после ослобађајућих пресуда за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

Председник Томислав Николић први ће говорити на дебати у Генералној скупштини УН на тему улоге међународних кривичних трибунала у остваривању правде, сазнају Вечерње новости.

Уколико се за расправу пријави председавајући председништва БиХ Небојша Радмановић, он ће говорити други, а трећи ће бити председник Руанде.

Следе представници осталих држава чланица УН и посматрача, а према информацијама Новости, интересовање за дебату су показале Русија, Кина, САД, ЕУ, Бразил, Јужна Африка, Кенија и друге земље.

На адресе чланица УН у уторак су отишла писма-позиви за учешће у дискусији, чиме је почела формална припрема те седнице.

Седницу је још у новембру иницирао председавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић после ослобађајуће одлуке Жалбеног већа Хашког трибунала за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

У позивима се чланицама УН образлаже тема дискусије и њен формат, а после Нирнбершког процеса, ово ће бити први пут да се учинак међународног кривичног правосуђа ставља на расправу у отвореном формату Генералне скупштине.

Уводне речи 10. априла имаће генерални секретар УН и председник Генералне скупштине УН.

У преподневном делу говориће представници држава чланица УН и високи представници судова. Позив је упућен Међународном кривичном суду, као и судовима за бившу Југославију и Руанду.

У поподневном делу биће два панела под називом "Правда" и "Помирење". На њима ће и публика моћи да поставља питања, а учесници ће бити историчари, представници удружења жртава, високи бивши функционери Трибунала.

Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић оцењује за Новости да припреме за јавну расправу теку добро.

Улога председавајућег Генералне скупштине, како наводи, била је да изабере тему и обезбеди највишу светску позорницу, као и да оно што буде изречено у расправи постане званични документ УН.

"На државама чланицама је да изнесу своје мишљење. Мислим да ће и поподневна расправа бити изузетно интересантна, јер ће тада бити прилика да се о раду Трибунала расправља са стручне стране, као и да се чују мишљења представника жртава. Верујем да ће наши напори помоћи остварењу онога што сматрам да треба да буде најважнији циљ, а то је истинско помирење између народа. Оно мора бити базирано на утврђивању пуне истине", каже Јеремић.

Председавајући Генералне скупштине УН овлашћен је да по окончању расправе састави званича документ УН који ће обухватити садржај дискусије.

Иако је било притисака да се термин за расправу измени, тако да се не поклопи са даном оснивања НДХ, датум је остао непромењен.

Хоће ли Хрватска бити за говорницом Генералне скупштине тог дана још није познато, али ако одлука буде да ову земљу представља њен председник Иво Јосиповић, и он ће бити у врху листе говорника. За поподневни део, позив је упућен и Готовинином адвокату.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи