Читај ми!

Подршка из Брисела за реформу правосуђа

Реформа правосуђа од кључне важности за еврпски пут Србије истакла европска комесарка за правосуђе Вивијан Рединг после састанка са министром правде Србије Николом Селаковићем. Од Србије се тражи да деполитизује правосуђе, да од њега направи много ефикаснији и одговорнији систем, рекао Селаковић.

Српски министар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио je да је од европске комесарке за правосуђе Вивијан Рединг добио велику подршку за реформу правосуђа у Србији, истакавши да је комесарка указала да је то од кључне важности за Србију као државу и за европски пут Србије.

Од Србије се тражи, објаснио је министар Селаковић, да "деполитизује своје правосуђе, да од њега направи много ефикаснији и одговорнији систем, грану власти која ће државу и грађане штитити од сваке врсте самовоље и штитити права тих грађана".

Селаковић је рекао да је у разговору са комесарком Рединг и директором за Западни Балкан Генералног директората Европске комисије за проширење ЕУ Пјером Мирелом, било речи и о корацима које српске власти треба да још ураде да би Србија добила датум преговора о чланству с Европском унијом.

То су, по његовим речима, све делатности целе српске владе и посебно министарства правде у борби против организованог криминала и корупције.

"Ту очекујемо усвајање стратегије, али и јачање институција које морају да добију ветар у леђа који је потребан да се баве својим послом, да се лише пристрасног политичког утицаја и тако доприносе већој правној сигурности", истакао је Селаковић.

Српски министар напоменуо je да се у разговорима са званичницима Европске комисије у суштини "процењује да ли је наш систем у стању да обезбеди владавину права".

У овом тренутку његово стање није на завидном нивоу, али, предочио је Селаковић, оно што ми предузимамо јесте управо усмерено на мењање тог стања.

Селаковић је ставио до знања да је реформа правосуђа "од огромног значаја за реформе у Србији", кад је реч о изградњи правосудног система и борби против корупције.

Ускоро стратегија о реформи правосуђа

Министар је комесарку Рединг упознао да се у Србији окончава рад на стратегији за реформу правосуђа у идућих пет година.

Селаковић је навео да је европској комесарки изложио да ће у идућа два месеца бити усвојен и спроведен закон којим ће се проширити мрежа основних судова у Србији.

Како је истакао, у разговору с Вивијан Рединг указано je и на "врло битну ствар, а то је боље дефинисање дисциплинске одговорности носилаца правосудних функција, боље деловање дисциплинске комисије, дисциплинског тужиоца".

Селаковић је навео да надлежни органи треба да "раде свој посао, а то су Високи савет судства и Државно веће тужилаца и тим органима морамо пружити максималну подршку, а они морају да се потруде да своје надлежности упражњавају и примењују много, много више него што је то рађено у претходном периоду".

Према његовим речима, Високи савет судства и Државно веће тужилаца тад су се силом прилика углавном бавили питањем избора и ревизије избора.

На питање да ли тиме мисли и на случај судије Нате Месаровић, Селаковић је рекао да сматра да је ту "ствар потпуно јасна, јер постоји одлука Уставног суда која је обавезујућа и извршна за све државне органе".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи