Читај ми!

Србија очекује помоћ Швајцарске

На састанку председника Томислава Николића и министра спољних послова Швајцарске Дидијеа Буркхалтера истакнуто да треба интензивирати економску сарадњу две земље. Премијер Ивица Дачић рекао да Србија очекује да Швајцарска помогне у расветљавању злочина и судбине несталих, питања расељених и узурпиране имовине, као и заштите културног и верског наслеђа на КиМ.

Председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и министар спољних послова Србије Иван Мркић одвојено су разговарали са потпредседником Савезног савета и министром спољних послова Швајцарске Дидијеом Буркхалтером о ЕУ, Косову и Метохији и швајцарским инвестицијама у Србији.

Председник Николић је том приликом истакао да је неопходно повећати обим економске сарадње Србије и Швајцарске, јер, иако је Србија захвална Швајцарској на њеној помоћи, сада је дошло време да држава створи услове да грађани могу да живе од свог рада, а не од помоћи наших пријатеља.

Министар Буркхалтер рекао је да је присуство више од 100.000 Срба који живе и раде у Швајцарској, спона која на најбољи начин повезује наше две земље, приказује наше традиционално пријатељство, као и да је сада добар тренутак за развој сарадње наших држава.

Говорећи о тежњи Србије за успостављањем трајне стабилности у региону, Николић је рекао да данас све балканске државе имају своје проблеме, али ако не будемо радили заједно, тако да се цео Балкан извуче из невоља, тешко да ће то успети државама уколико делују појединачно.

Министар Буркхалтер позитивно је оценио напоре Србије да се стабилизују прилике у региону и рекао да је Швајцарска заинтересована да са Србијом заједно ради кроз заједничке пројекте у оквиру ОЕБС-а.

Председник Владе Србије изјавио је, у разговору са Дидијеом Буркхалтером, да је неопходно снажније међународно војно и цивилно присуство на Косову и Метохији, јер екстремисти сталним инцидентима угрожавају опстанак српског становништва. 

Премијер је нагласио да Влада настоји да се обезбеди опстанак Срба у јужној покрајини и праведним решењем осигура стабилан мир у региону, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима.

Дачић је изразио очекивање да Швајцарска помогне у расветљавању злочина и судбине несталих, питања расељених и узурпиране имовине, као и заштите културног и верског наслеђа на Косову и Метохији.

Дачић и Буркхалтер оценили су да су односи Србије и Швајцарске у успону.

Швајцарска, како је истакнуто у разговору, подржава реформе које спроводи Влада Србије и позитивно оцењује настојања да се дијалогом Београда и Приштине реше проблеми на Косову и Метохији.

У разговору је изражено очекивање да ће заједничко председавање ОЕБС-у у 2014. и 2015. године отворити нову перспективу у односима Србије и Швајцарске.  

Мркић: Околности око датума "иду на руку" Србији  

Швајцарска и Србија раде на заједничком документу намењеном председавању те две земље ОЕБС-у 2014. и 2015. који ће у јуну понудити на усвајање Савету министара те организације у Бечу, рекли су на конференцији за новинаре након разговора у Београду Дидије Буркхалтер и шеф српске дипломатије Иван Мркић.  

Министар Мркић изјавио је да околности и све што је учињено у вези са добијањем датума за почетак преговора са ЕУ "иду на руку" Србији.

На питање да ли је сусрет са немачким званичницима у Берлину пресудан за доношење позитивне одлуке за добијање датума, он је одговорио: "Не морам ја да вам описујем колико је Немачка утицајна. Али, да ли све зависи од Немачке? Претенциозно би било са моје стране да тако нешто потврдим, а са тиме не би могле да се сложе ни остале чланице ЕУ."

Мркић је на конференцији за новинаре, после састанка са швајцарским колегом Дидијеом Буркхалтером, нагласио да је Београд у сталној конструктивној комуникацији са Немачком, да се ти односи не своде само на посете, али и да истовремено ради и са свим осталим земљама чланицама ЕУ. 

Одговарајући на питање каква очекивања има од извештаја Европске комисије у вези са датумом за почетак преговора, он је рекао да верује да ћемо тај датум добити, али да не би желео да се везује за датум као за нешто што одређује судбину земље.

"Верујем да ће тај датум бити одређен, али не желим да стварам неки оптимизам који би се распршио или ојачао са неким датумом", рекао је Мркић.

На питање са каквим предлозима Београд иде на следећу рудну политичког дијалога у Брисел на којем ће тема бити паралелизам институција, како је најавио премијер Ивица Дачић, Мркић је рекао да су позиције Београда општепознате и да Београд наступа на основу онога што је усвојено у Народној скупштини.

Шеф српске дипломатије додао је да у односима Србије и Швајцарске нема отворених питања и истакао да, у области трговине, у Србији има много швајцарских инвеститора.

Мркић је захвалио Швајцарској на великом броју донација, посебно у oбласти образовања и енергетике.

Буркхалтер је истакао и да је Швајцарска у 2012. била други највећи инвеститор у Србији и изразио наду да ће се резултати на том пољу oве године побољшати.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи