Читај ми!

Скупштина о Јужном току

Предложени закон о "Јужном току" треба да убрза експропријацију земљишта и припрему терена за изградњу тог гасовода кроз Србију. "Јужни ток" ће повећати енергетску безбедност, рекла министарка Зорана Михајловић. ЛДП и ЛСВ против закона, ДС условио подршку амандманом.

19.28 - Посланици завршили начелну расправу о Предлогу закона о "Јужном току".

16.33 - Директор "Србијагаса" Душан Бајтовић рекао новинарима да је обезбеђен новац за изградњу гасовода "Јужни ток" и експропријацију земљишта.

14.31 - Све парламентарне странке осим ЛДП-а и ЛСВ-а најавиле подршку Закону о гасоводу Јужни ток. 

11.45 - Почела начелна расправа о "Јужном току". Министарка Зорана Михајловић рекла да је пројекат важан за Србију. 

11.15 - Постављањем посланичких питања почела седница Скупштине Србије на којој ће се распраљати о предложеном закону о "Јужном току". 

Посланици Скупштине Србије расправљали су о предложеном закону о "Јужном току", који треба да убрза експропријацију земљишта и припрему терена за изградњу тог гасовода кроз Србију.

На почетку седнице, као сваког уторка и четвртка, посланици су искористили право да поставе посланичка питања.

Представљајући посланицима предложени закон о "Јужном току", Михајловић је навела да су до сада урађени студија изводљивости, генерални пројекат и просторни план подручја посебне намене.

Пројекат "Јужни ток" Србији треба да омогући повећање енергетксе безбедности. Србија се данас снабдева гасом из само једног правца, то је пре свега чини несигурном , а са друге стране Србија се определила да ће вршити гасификацију и користити гас много висе него до сада, објаснила је министарка.

Како је истакла, "Јужни ток" треба да обезбеди други правац дотока гаса, повећа енергетску стабилност државе, али и да допринесе повећању броја радних места.

Уз напомену да је Јужни ток огроман међународни пројекат који је веома значајан за Србију, Михајловић је истакла да ће усвајање предложеног закона омогућити да се посао експропријације заврши много брже.

Подршку Закону најавили су све парламентарне странке осим ЛДП-а и ЛСВ-а. Демократска странка подршку закону условила усвајањем њиховог амандман, који би омогућио да се грађани изјасне о експропријацији земљишта.

Пројекат од 1,7 милијарди евра

Доношењем посебног закона за "Јужни ток" стварају се услови за прибављање потребних дозвола и изградњу деонице тог магистралног гасовода кроз Србију, у коју ће бити уложено око 1,7 милијарди евра.

Тај пројекат је значајан не само за привредни развој Србије, него и региона, наводи се у образложењу предлога тог закона, који "Јужни ток" дефинише као пројекат од јавног интереса.

Предлогом тог закона се утврђују посебна правила за потпуну експропријацију земљишта на траси гасовода, која обухвата око 10.000 парцела, а корисник експропријације је Привредно друштво Јужни ток Нови Сад, које стиче право на то експроприсано земљиште седам дана од доношења решења о експропријацији.

То друштво је заједничко предузеће "Србијагаса", који у тој фирми поседује 49 одсто власништва и руског Гаспрома који има 51 одсто акција.

Предвиђена је исплата накнада и такси власницима парцела, које се налазе на траси гасовода, по цени које не могу бити ниже од тржишних, уз давање рока у којем је привредно друштво Јужни ток Нови Сад дужно да плати прописане таксе и накнаде.

Посланици републичког парламента завршили су јуче начелну дебату о изменама Закона о Војнобезбедносној и Војнообавештајној агенцији (ВБА и ВОА) које треба да обезбеде да војне безбедносне службе у будућности надзор електронских комуникација не могу да обављају без одобрења суда, а подршку тим изменама најавиле су и скоро све странке опозиције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи