Читај ми!

СДА за уједињење исламских заједница

Странка демократске акције подржава помирење и уједињење исламских заједница у Србији, саопштено је из те странке.

Председништво Странке демократске акције Санџака подржало је уједињење исламских заједница у Србији, а председник те странке Сулејман Угљанин замолио је турског реиса Мехмеда Гормеза да настави тражење модела праведног уједињења и помирења.

Реч је о двема исламским заједницама - Исламске заједнице Србије на чијем челу је реис ул улема Адем Зилкић и Исламске заједнице у Србији којом руководи главни муфтија Муамер Зукорлић, а овај позив је уследио након што је пропала ранија иницијатива Турске о њиховом помирењу.

Како је саопштено из СДА, Председништво странке је подржало закључке са састанка Одбора за међуконфересионална питања странке и представника Ријасета Исламске заједнице Србије у којима, осим осталог, стоји да је реис Гормез размотрио иницијативу о уједињењу коју заговарају, како се наводи, млади имами из реда обе исламске заједнице.

Вероучитељ Мухамед Демировић и имами који говоре турски језик позвани су да идеју о уједињењу представе Дијанету - Управи за верска питања при Влади Турске.

Дијанету је, како се наводи, објашњено да се не ради о трећој опцији исламске заједнице, већ о активностима све већег броја имама на уједињењу две постојеће у јединствену исламску заједницу.

Одбор за међуконфесионалну сарадњу СДА је, додаје се, позвао све имаме на јединство, а чланство те странке и вернике да посећују све џамије и тако допринесу уједињењу исламских заједница.

Одбор је истовремено подржао све оне који активно и јавно раде на уједињењу и имају видљиве резултате на том пољу.

Позивамо верске поглаваре да искористе своју лидерску позицију и углед и преузму да руководе даље овом иницијативом, наводи се у саопштењу СДА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи