Читај ми!

Повређена деца стабилно

Дечак и девојчица који су повређени када је бачена бомба на кућу српске породице Вучетић у Косовској Митровици пребачена су за Београд на даље лечење. Деца нису животно угрожена и њихово стање је стабилно. Косовска полиција ухапсила Срђана Стојановића у чијем стану је пронашла ручну бомбу сличну оној која је синоћ експлодирала.

16.03 - Повређена деца стигла на Дечју клинику у Тиршовој улици у Београду, потврдила директорка те клинике Ида Јовановић.

Двоје деце која су повређена у експлозији бомбе у понедељак увече у Косовској Митровици пребачена су даље лечење у Београд. Они су до Рашке превезени комбијем хитне помоћи, а онда су хеликоптером пребачени за Београд.

Начелник хирургије болнице у Косовској Митровици доктор Радимир Јанковић рекао је да је двоје повређене деце стабилно, али да су доктори услишили молбу родитеља да њихово лечење наставе на Дечјој клиници у Тиршовој у Београду.

Возило хитне помоћи из Косовске Митровице кренуло је пут Рашке у 13.20, а повређену децу и њихове родитеље испратили су родбина, председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић и координатор Канцеларије за КиМ Злата Радовановић.

Пантић је том приликом изјавио новинарима да се представници међународне заједнице нису огласили поводом синоћног инцидента и да не желе са представницима Срба са севера Косова да разговарају.

Пантић је оптужио представнике међународне заједнице да је њихов циљ и задатак да окупирају овај простор и Албанцима створе још једну државу на Балкану.

"Ми нећемо бирати цену коју ћемо платити, али нећемо дозволити ни Албанцима, ни Кфору и Еулексу, да север Косова окупирају и да Албанцима створе још једну државу", рекао је он.

Трогодишњи дечак и осмогодишња девојчица, брат и сестра, рањени су синоћ у Косовској Митровици у бомбашком нападу. У тренутку експлозије они су били с мајком на тераси породичне куће у близини источног моста на Ибру.

Породица Вучетић одбацила је могућност да је бомбу на терасу њихове куће бацио комшија Срђан Стојановић, кога је косовска полиција раније ухапсила, а у његовом стану пронашла ручну бомбу сличну оној која је експлодирала синоћ.

Стриц повређене деце Јовица Вучетић рекао је новинарима у Косовској Митровици да је истина да је његова породица у свађи са ухапшеним, али да не верује да би он због те свађе могао да баци бомбу на децу.

Регионални портпарол косовске полиције Бесим Хоти рекао је да је Срђану Стојановићу одређен притвор до 48 сати. У његовом стану пронађена је ручна бомба слична оној која је синоћ експлодирала.

Хоти је у изјави Танјугу нагласио да је претресом стана пронађено 50 метака калибра 7,62 милиметра. У кући у којој се експлозија догодила пронађен је један "калашњиков" и 54 метка, рекао је полицијски портпарол.

Напад показатељ да нема безбедности

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије раније је саопштио да најновији кукавички напад у коме је повређено двоје малишана представља снажан показатељ међународној заједници да на Косову и Метохији не постоји минимум безбедности и мира.

Након варварског скрнављења гробаља, претњи хришћанским светињама, нападима на имовину српских повратничких породица, насиље се прелива и у оружане акције у којима су нападима екстремиста изложена деца и незаштићени људи, оцењује Теодосије.

Снажно апелујем на све политичке факторе да учине све што је у њиховој моћи да се талас насиља и мржње заустави и да се обезбеди миран живот за све грађане на овом простору, истакао је епископ рашко-призренски.

Квалитет живота свих грађана на Косову и Метохији не може и не сме да се мери слаткоречивим изјавама и формалним осудама насиља, већ конкретним мерама и привођењем одговорних, сматра Теодосије. У противном, институције које нису у стању да спроведу владавину закона директно сносе одговорност за хаос који је сваким даном све очигледнији, рекао је Теодосије.

Епископ Теодосије позвао је на уздржаност грађана како би се надлежним органима омогућило да пронађу одговорне за насиље.

Теодосије је апеловао на међународну заједницу, посебно на Кфор и Еулекс, да заштите грађане и њихову имовину од могућих нових напада.

Посланик Јединствене српске листе у косовској скупштини Рада Трајковић позвала је све добронамерне људе на Косову у Метохији, без обзира на националну припадност, да осуде овакве акте и дају подршку миру, разумевању и толеранцији.

Косовска влада осудила је најновије инциденте на северу Косова и позвала грађане на мир и одмереност. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи