Читај ми!

Србију очекује инвестициони бум

Дошло је време за јачање сарадње Србије и Турске, поручили председници две земље Томислав Николић и Абдулах Гул. На састанку се разговарало о турским улагањима у Србији и утицају Анкаре на стабилност Балкана. Договорено је и да се трилатерални састанак Србије, Турске и БиХ одржи у мају у Анкари.

Председници Србије и Турске, Томислав Николић и Абдулах Гул, поручили су из Анкаре да је дошло време за јачање сарадње Србије и Турске, посебно на економском плану. На састанку два председника разговарало се о улагањима Турске у инфраструктурне пројекте у Србији, али и утицају Анкаре на стабилност Балкана.

Председник Србије, који је у Анкари дочекан из највише државне почасти, рекао је да се са турским колегом усагласио да ће тек делимично бити задовољни када трговинска размена достигне милијарду евра.

Према његовим речима, Србија је отворена за инвестиције Турске, за долазак великих компанија те земље у Србију, изградњу инфраструктуре, давање концесија на производњу енергије.

"Наше пријатељство је много веће него наша економска размена. Можда је тако и боље. Боље је да пријатељство произведе економску размену него да економска размена производи пријатељство", поручио је Николић.

Председник Србије, који је за лист Заман уочи доласка рекао да Србија треба да има ближе односе са Турском, рекао је да Турска може да буде фактор стабилности на Балкану. "Ми ћемо сарађивати у свакој акцији која тежи том циљу", истакао је Николић.

Одговарајући на питања новинара, два председника говорила су и о напорима обе земље да се интегришу у ЕУ, истичући да Србију и Турску, уз низ других ствари, и то везује.

Николић је истакао да сматра да је и његова и Гулова дужност да две државе то уреде, а да после тога чланство у ЕУ не зависи само од њих.

"Србија је посвећена путу у ЕУ и испуниће све услове које једна држава може да испуни да би постала чланица, али то не значи да нећемо имати билатералне односе на највишем нивоу са другим међународним организацијама", рекао је Николић.

Велики пројекти за унапређење сарадње

Говорећи о инвестицијама, Гул је најавио да су конкретни кораци за унапређење сарадње већ начињени и да је одмах након потписивања споразума о слободној трговини видљив напредак, али и да турске и српске фирме увелико раде на пројекту изградње ауто-пута кроз Србију на Коридору 11, ка Јадрану.

"Доћи ће до економског и привредног бума и експлозије у периоду пред нама. Очекујте да економска и привредна сарадња буду све интензивније", поручио је Гул.

Турски председник рекао је да се већ примећује помак у привредној сарадњи, а да се обим економске сарадње посебно увећао.

"Подстичем их и лично да инвестирају и поручујем да ће све то бити развој који ће допринети и развоју наших билатералних односа", рекао је Гул.

Према његовим речима, иако Србија и Турска немају заједничку границу, они Србију сматрају својим блиским суседом.

Николић, који у Турској предводи државну делегацију Србије, обишао је јутрос Меморијални центар "Ататурк" посвећен "оцу турске нације" и положио венац њему у част.

У спомен-књигу Николић је уписао: "Почаствован сам што могу да се поклоним сенима човека чија визија је подигла и усправила ову дивну земљу и њен народ. Овако велики народ заслужује великог оца Кемала Ататурка. Турска ће живети све док у њој буде живела његова идеја".

Министарка омладине и спорта Србије Алиса Марић, која се налази у српској делегацији у Анкари, потписала је са својим турским колегом Суатом Килицем споразум о сарадњи две владе у области омладине и спорта.

Председник Србије састао се и са председником турске скупштине Џемилом Чичеком.

Турски председник je приредио свечану вечеру за државну делегацију Србије у председничкој палати у Анкари, а међу званицама били су чланови влада две земље, посланици и турска културна и интелектуална елита, привредници две земље, као и познати српски спортисти који играју у турским клубовима.

Николић сутра наставља посету у Истанбулу где ће се састати са васељенским патријархом Вартоломејом и присуствовати бизнис форуму српских и турских привредника.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи