Читај ми!

Јачати сарадњу са Турском

Србија никада неће признати независност Косова, рекао председник Србије Томислав Николић, додајући да питање Космета неће скренути Србију са пута успостављања ближих веза са Турском. Немам проблем са интересовањем и ангажовањем Турске у Санџаку, истакао Николић у интервјуу за лист "Заман".

Председник Србије Томислав Николић рекао је да Србија никада неће признати независност Косова и неће одустати од дипломатског начина решавања овог питања, и напоменуо да нема проблем са интересовањем и ангажовањем Турске у Санџаку.

Николић је, у интервјуу најтиражнијем турском листу Заман, објаснио да нико ко је на власти у Србији неће потписати документ којим би се признала независност Косова.

Београд води транспарентан дијалог са институцијама у Приштини у жељи да се реши проблем, али нам је потребан саговорник и са друге стране, рекао је Николић и одбацио могућност војног конфликта због Косова.

Николић је додао да питање Косова неће скренути Србију са пута успостављања ближих веза са Турском и другим државама које су признале независност Приштине.

Говорећи о Санџаку, Николић је рекао да Београд нема проблем са интересом и ангажовањем Турске у овом региону, доминантно насељено муслиманским становништвом.

Србија ће олакшати пословање турским инвеститорима који су заинтересовани за улагања у Санџак, најавио је Николић и истакао да се заједничким радом може помоћи људима који у том региону живе тешко и у сиромаштву.

Николић је истакао да Србија неће одустати од чланства у Европској унији, иако тај пут неће бити лак.

"Тај процес може трајати годинама, али се нећемо обесхрабрити", истакао је Николић.

Чланство у ЕУ, према Николићевим речима, није само формална ствар, већ је начин да се реформе у Србији спроведу у складу са стандардима и вредности овог блока и да то буде мотор за економски развој земље.

"Волео бих да Србија буде организована попут Немачке", навео је Николић.

Николић је одбацио тврдње да ће Србија бити под притиском да призна независност Косова.

"Ништа се не може постићи уценама или притисцима. Без обзира колико чезнемо за ЕУ, не можемо прихватити никакво условљавање за чланство", поручио је Николић.

Према његовим речима, Србија "не ставља све у европску корпу" и ће држава можда морати да живи и без чланства у Унији, али уз јачање старих веза и успостављање нових.

Турска веома важан партнер

Председник Србије је оценио да је Турска веома важан партнер Србији, и подсетио да су у прошлости земље често биле у конфликту и да је сада време да се продубљује сарадња.

"Оно што желим да постигнем у Србији, Турска је већ достигла. Ви сарађујете са читавим светом", рекао је Николић.

Говорећи о страним инвестицијама, Николић је истакао да Србија гарантује безбедност капитала и профита.

Стране компаније, додао је Николић, могле би да учествују у великим инсфраструктурним пројектима, као што су железница, изградња брана и мостова, али и да улажу у секторе пољопривреде и енергетике.

"Србија има споразум о слободној трговини са Русијом, а стране компаније, укључујући и турске, могле би да искористе погодност ниских пореза и нижих плата у Србији", навео је Николић.

Према његовим речима, Србија има, поред територијалних несугласица, још нерешених питања, као што су економска криза, реформа правосуђа или корупција и организовани криминал.

"Србија је одлучна да реши ова питања, што је пре могуће", закључио је Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи