Читај ми!

Ђилас: Србија ближа изборима

Демократска странка се налази у процесу реформи и жели да буде јединствена, каже лидер ДС-а Драган Ђилас. Иако ДС не тражи изборе, највероватније је да ће се они и догодити, наводи Ђилас и напомиње да демократе после тих избора неће правити компромисе на питањима "у којима компромиса не може бити". Миодраг Ракић не жели да коментарише изјаве Ивице Дачића и тврди "да су сви професионално радили свој посао".

Председник Демократске странке Драган Ђилас оценио је да је Србија све ближа ванредним парламентарним изборима и поручио да ће убудуће политика ДС-а бити без компромиса, тамо где компромиса не може бити.

"Земља је у рецесији, влада се води на занимљив и специфичан начин, естрадизација политике је све присутнија, неодговорност за дате изјаве такође, кршење резолуција парламента и све то води нечему што ДС није тражила, а то су избори", рекао је Ђилас на обележавању 23 године од обнове рада странке.

Ђилас је објаснио да ДС није тражила изборе јер је у процесу реформи, али и због тога што сваки избори зауставе земљу, а да је, као одговорна странка, дала шансу овој влади уз указивање да ДС није идеја рушење владе, нити да би Србији било много горе да би људи гласали за нас, већ да се у Србији боље живи.

Мислим да се тим изборима ипак приближавамо и ДС ће изаћи спремна са својим програмима и политиком, поручио је лидер ДС-а.

Ђилас је додао да жели да ДС буде отворена ка свима и "белим листићима" и интелектуалцима и свим другима како би свој циљ, бољи живот грађана, могла да спроведе.

Говорећи о ДС у претходном периоду, Ђилас је рекао да се последњих 12 година ДС и људи који су је водили морали да праве огромне компромисе, наводећи да их је правио и Зоран Ђинђић, желећи да умањи поделе у Србији, и Борис Тадић "са Коштуницом, а касније са другим коалиционим партнерима".

"ДС је направио помак, али је цена за те компромисе очигледно била превисока. Зато ће политика ДС убудуће бити политика без компромиса на темама где компримиса не може бити - реформа образовања, јавна управа, правосуђе, и свему што је неопходно да се промени да би држава била боља" нагласио је Ђилас.

Ђилас је рекао да је ДС данас странка која је прихватила оцену грађана пре седам месеци, да је у процесу реформи и која жели да буде јединствена и поручио да се све што се данас ради ради да би заиста била јединствена.

"Прошло је тешких шест месеци, прошле су поделе на Ђиласове и Тадићеве и прошле су поделе на много начина, а захваљујући разуму и одговорности људи који данас стоје овде" рекао је Ђилас.

Председник Политичког савета и један од обнављача рада ДС, Драгољуб Мићуновић подсетио је да је ДС била прва опозициона странка јасне демократске и проевропске оријентације, која је желела да створи наду за Србију после 45 година владавине једног човека.

Оно што је заслуга ДС, оценио је Мићуновић сада се деловањем "траве заборава" покушава склонити.

У време ратова у земљи, подсетио је Мићуновић, ДС је једина странка која није подлегла национализму, није имала паравојне формације и држала је мировне конференције.

Били смо и опозиција и власт, дали смо свој доприносм, а да ли је могла више или другачије, то је питање за историчаре, сматра Мићуновић.

Оно што је порука за данас, истакао је Мићуновић, требало је више да радимо на реформама и промени друштва.

Демократска странка обележава данас 23 година откако је и формално обновила рад изворне Демократске странке Љубе Давидовића, основане 1919. године.

Оснивачка скупштина Демократске странке одржана је 3. фебруара 1990. године, када је за првог председника обновљене странке изабран је Драгољуб Мићуновић, данас председник Политичког савета и посланик ДС-а у Скупштини Србије.

На Скупштини ДС-а 5. јануара 1994. за председника странке изабран је Зоран Ђинђић, који је био председник Владе Србије од 25. јануара 2001. до 12. марта 2003, када је убијен.

Годину дана касније, 22. фебруара 2004. године, за председника странке изабран је Борис Тадић, који је био председник Србије - од 2004. до 2012. године.

На Скупштини ДС-а, у новембру 2012. године, за председника је изабран Драган Ђилас.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи