Читај ми!

Приштини смета српска црква

Универзитет у Приштини тужио цркву Светог Николе за наводну узурпацију 4,27 хектара земље и изградњу цркве Христа Спаса на земљишту Универзитета.

Приштински универзитет тужио је православну цркву Свети Никола у Приштини за наводну узурпацију 4,27 хектара земље и изградњу цркве Христа Спаса на земљишту Универзитета.

Према писању листа Коха диторе, државни Универзитет "Хасан Приштина" је затражио од Општинског суда у Приштини, сада Основног суда да му призна власништво и да присили Српску православну цркву да врати универзитету ово имање које је, тврде на Универзитету, "присвојила у време насилних мера".

"Тужитељ тражи од Општинског суда у Приштини да потврди да је Универзитет у Приштини власник катастарске парцеле укупне површине од 4,2716 хектара у Приштини, укњижене према потврди о праву на власништво над непокретном имовином број 19-1289 на име Српске православне цркве Свети Никола у Приштини", пише у тужби предатој суду 14. септембра прошле године.

Сенат Универзитета у Приштини је у септембру прошле године одржао расправу о још незавршеној цркви Христа Спаса, на којој су изнета различита мишљења, од тога да је треба срушити или претворити у "музеј патње косовских Албанаца", до предлога да се настави изградња и да она у будућности служи ономе чему је била намењена, буде место где ће се људи молити свом богу.

У научним и универзитетским круговима преовладава мишљење да је црква Христа Спаса изграђена у оквиру универзитетског центра, у време, како се тврди, "најжешћег апартхејда Србије на Косову".

Посланик Љутфи Хазири, бивши заменик премијера и бивши министар културе, сматра међутим да треба наставити са изградњом цркве и не мењати јој намену, јер ће тиме, како сматра, Албанци добити политичке поене.

Актуелни министар културе, омладине и спорта Мемљи Краснићи, са своје стране није хтео да коментарише садашње дискусије, тако што је за Коху доторе рекао да ни објекат, нити земљиште на којем је црква изграђена, није власништво министарства на чијем је челу.

Директор Института културног наслеђе општине Приштина, Хаџи Мехметај, међутим, сматра да цркву треба срушити управо због времена у којем је изграђена и чињенице да је то, како тврди, "симбол бахатости режима који је све албанске студенте отерао да Приштинског универзитета".

За академика Реџепа Ферија најважније је да тај објекат српске православне цркве више не изражава верска опредељења. Он сматра да студенти треба да буду ти који ће захтевати да се том објекту одреди да буде место за хуманитарне, научне и стручне дебате.

Недовршена Црква Христа Спаса у Приштини је после сукоба 1999. године била мета напада, а унутрашњост цркве је запуштена.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи