Читај ми!

Протест због споменика Жандармерији

Више хиљада Албанаца затражило у Бујановцу да власти уклоне споменик који је Жандармерија крајем прошле године подигла својим погинулим припадницима код села Лучане. Протест завршен без инцидената.

На протесту у Бујановцу више хиљада Албанаца затражило је да власти уклоне споменик који је Жандармерија крајем прошле године подигла својим погинулим припадницима код села Лучане.

Окупљеним грађанима обратили су се лидер Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслиу, председник општине Бујановац Нагип Арифи, председник општине Прешево Рагми Мустафа и лидер Партије за демократско деловање Риза Хаљими.

Говорници су навели да је "споменик Жандармерије у Лучану провокација, да Србија не поштује амнестију бораца Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, као и да српске власти не траже дијалог са Албанцима него провокације".

На протесту, који је завршен без инцидената, прочитана је И Декларација коју је скупштина свих албанских одборника из Прешева, Бујановца и Медвеђе усвојила 12. јануара у Прешеву, у којој се, између осталог, тражи и реципроцитет у правима за Албанце у односу на права која имају Срби на Косову.

Најављено је и да ће, ако српске власти не уваже захтев за уклањање споменика Жандармерије код Лучана, тај захтев бити упућен и суду за људска права у Стразбуру.

Јонуз Муслиу је, после протеста, за медије који извештавају на српском језику рекао да је "постављање споменика Жандармерије код Лучана провокација, јер је споменик подигнут у месту где живе Албанци, као и да споменик погинулим припадницима ОВПМБ, који је уз помоћ Жандармерије уклоњен 20. јануара ове године из Прешева треба да буде враћен у центар" тог места.

"Ни 13 година након завршетка сукоба Албанци (у Бујановцу и Прешеву) немају никаква права. Србија има само језик силе и војске, а ми мислимо да је време силе завршено и да је сада време за језик економије и права", истакао је Муслиу.

Споменик погинулим припадницима Жандармерије поред пута Лучане - Добросин, који изгледа као велики православни крст, од постављања је прекривен најлоном, а поред њега стално дежурају припадници Жандармерије, уз једно борбено возило.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић рекао је у среду у Бујановцу, да је једина одлука које је то тело добило био захтев Месне заједнице Лучане (за уклањање споменика Жандармерије са територије општине) који је постављен Скупштини општини Бујановац.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи