Читај ми!

Девенпорт: Србија на добром путу ка ЕУ

Позитиван допринос напретку Србије ка чланству у ЕУ даје и спремност председника Србије и Косова да се ускоро састану, рекао амбасадор Велике Британије у Београду Мајкл Девенпорт и додао да Лондон подржава процес проширења ЕУ.

Амбасадор Велике Британије у Београду Мајкл Девенпорт рекао је да Лондон подржава процес проширења Европске уније и да напретку Србије ка чланству у ЕУ позитиван допринос даје и спремност председника Србије и Косова да се ускоро састану.

У интервјуу агенцији Бета Девенпорт је указао да би именовање официра за везу у Београду и Приштини, као и видљив и одржив напредак у успостављању транспарентних и легитимних структура које представљају српску заједницу на Косову, водили нормализацији односа са Косовом, што је Европски савет поставио као услов да Србија добије датум за почетак преговора са ЕУ.

Амбасадор Девенпорт подвукао је да Велика Британија "остаје активни заговорник проширења ЕУ" и да тај процес треба без паузе наставити и после уласка Хрватске у Унију.

Британија активни заговорник ширења ЕУ

Девенпорт је рекао да визија модернизоване Уније коју је недавно представио британски премијер Дејвид Камерон подразумева флексибилну, прилагодљиву и конкурентнију Унију која би одговорила на тешке изазове 21. века.

Таква Европска унија би, истакао је Девенпорт, требало да буде отворена за нове чланице, а ту отвореност Камерон види као кључну ствар за постизање визије динамичније Европе какву Британија жели.

"Уосталом, наш министар за европска питања Дејвид Лидингтон је недавно изјавио да Британија не жели да види неку паузу у процесу проширења. Напротив, наш приоритет је да одржимо тај позитиван тренд заснован на приступању Хрватске Унији ове године", истакао је британски амбасадор.

Према његовом мишљењу, дијалог Београда и Приштине је кључ за напредак Србије ка чланству у ЕУ.

Девенпорт сматра да је охрабрујуће то што су председник Србије Томислав Николић и косовска председница Атифете Јахјага изразили спремност да се састану у скоријој будућности, што ће, према његовој оцени, употпунити оно што је до сада урађено у дијалогу на високом нивоу.

"Важно је да су оба председника изразила спремност да се састану. То је позитиван допринос нормализацији односа Београда и Приштине коју желимо да видимо у оквиру унапређења регионалне сарадње", оценио је Девенпорт.

Охрабрујуће је, према његовом мишљењу, и то што је, одмах после усвајања резолуције о Косову у Скупштини Србије, премијер Ивица Дачић отишао у Брисел на четврти састанак с косовским премијером Хашимом Тачијем и високом званичницом ЕУ Кетрин Ештон и то што су на том састанку остварени опипљиви резултати, посебно у примени споразума о интегрисаном управљању прелазима.

За Србију јасни кораци ка чланству

Када је реч о добијању датума за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ, Девенпорт је подсетио да је Европски савет у децембру веома јасно истакао кораке које Србија мора да предузме како би Савет онда могао да одреди датум.

Девенпорт је указао на напредак који је остварен у примени до сада постигнутих договора, као и да је почело да се ради на решавању отворених питања, као што су телекомуникације и енергетика.

"Кључно што Европски савет жели да види јесте одрживо и видљиво побољшање односа", истакао је амбасадор.

Именовање официра за везу у Београду и Приштини свакако би, додао је, био корак напред, као и видљив напредак у успостављању "транспарентних и легитимних структура које представљају српску заједницу на северу Косова".

Једно од поглавља у приступним преговорима односи се и на медије, а Девенпорт каже да је питање власништва државе у медијима нешто о чему Србија треба сама да одлучи.

"Важно је да Србија има медије који су транспарентни и оквире који гарантују слободу изражавања и слободу медија. Када је реч о тачном моделу који Србија жели да усвоји када се говори о власништву и нивоу државног учешћа, то је на Србији да одлучи", казао је британски амбасадор.

Успостављање поверења решава проблем  

На питање како би требало решити ситуацију у Прешеву после уклањања споменика припадницима ОВПМБ, Девенпорт је одговорио да приоритет мора бити поновно успостављање поверења. То се, према његовом мишљењу, једино може остварити сарадњом српске владе и албанске заједнице на југу земље.

Британски амбасадор је рекао да Влада Србије, посебно кроз Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу, спроводи политику веће интеграције и инклузије Албанаца и да у томе велику подршку, кроз разне програме, пружају ЕУ и Влада Велике Британије.

Амбасадор Девенпорт навео је пример изузетно популарног програма наставе српског језика за младе Албанце, као и њиховог стажирања у институцијама државе Србије, као пројекте који доприносе смањивању тензија и приближавању две заједнице .

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи