Читај ми!

Давутоглу: Заједничка визија региона

Србија и Турска имају заједничку визију региона у коме су земље интегрисане на миран начин, рекао шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу после разговара са својим српским колегом Иваном Мркићем. Дијалогом до решења свих отворених питања, сложили се Ивица Дачић и Ахмет Давутоглу.

14.26 - Приликом сусрета са Ахметом Давутоглуом, Ивица Дачић позвао Турску на уздржаност у вези са решавањем питања Косова и Метохије.

Шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу рекао је да Србија и Турска имају заједничку визију региона у коме су земље интегрисане на миран начин и додао да стратешка сарадња Србије и Турске представља важан сигнал и поруку за стабилност и мир у региону.

Давутоглу је додао да ће Србија на том плану наставити да буде централни стратешки актер.

Шеф турске дипломатије је, на конференцији за новинаре после састанка са српским министром спољних послова Иваном Мркићем, рекао да је у Београду у склопу припрема предстојеће посете председника Србије Томислава Николића Турској, али да је ту да би пренео поруку пријатељства и партнерства.

Турско министарство спољних послова саопштило је раније да је Николићева посета Турској планирана за наредни понедељак и уторак.

Мркић је рекао да су он и Давутоглу имали "отворен и срдачан разговор какав се и иначе одвија међу пријатељима" и додао да су главне теме разговора биле унапређење стабилности у региону, унапређење економске сарадње као и дијалог Београда и Приштине који је у току.

Министри су се сложили да је економска сарадња две земље добра, али да се она може значајно побољшати.

Турска охрабрује улагања у Србији

Давутоглу је истакао да је добро што ће Николић током посете Турској разговарати и са турским бизнисменима и додао да његова земља охрабрује пословне људе да што више улажу у Србији.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Давутоглу је поручио да његова земља снажно подржава те разговоре и да је на услузи уколико може на било који начин да допринесе том процесу.

Двојица шефова дипломатија су после састанка потписала споразум о запошљавању особља дипломатско-конзуларних представништава.

Давутоглу се састао и са премијером Ивицом Дачићем.

Председник Владе Србије Ивица Дачић и Ахмет Давутоглу сложили су да се дијалогом решавају сва отворена питања, а премијер Србије позвао је Турску на уздржаност када је реч о решавању питања Косова и Метохије.

Премијер Дачић поручио је да је политичко позиционирање Турске од великог значаја за стабилност Западног Балкана.

Давутоглу је оценио да је Србија кључна држава на Балкану и подржао реформе у Србији, као и настојање да се мирним путем и дијалогом решавају сва отворена питања.

Дачић и Давутоглу потврдили су да ће ове године у Београду бити одржан самит двеју влада, од којег се очекује да унапреди билатералне односе између Србије и Турске.

Унапређење економских односа је приоритет, а циљ да се робна размена две земље удвостручи и дође на ниво од милијарду евра годишње, речено је на састанку Дачића и Давутоглуа.

Осим са шефом српске дипломатије и премијером, Давутоглу је разговарао и са министром  без портфеља Сулејманом Угљанином. Саговорници су се сложили да је економска сарадња две земље на добрим основама и да има још пуно простора и могућности да се унапреди.

Како се наводи у саопштењу из Угљаниновог кабинета, министар је на састанку посебно истакао потребу улагања у 46 општина у Србији које спадају у неразвијена подручја, при чему би запошљавање било главни циљ. 

У разговору су поменуте и друге врсте сарадње, а посебна пажња посвећена је положају Бошњака у Србији, додаје се у саопштењу.

 Давутоглу је, такође, посетио Бајракли џамију у Београду.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи