Читај ми!

Блокаде и деблокаде на Космету

На северу Космета поново блокаде и деблокаде пута. Како би спречили долазак косовских цариника и пограничне полиције до прелаза Јариње, Срби су пре неколико дана поставили бетонске барикаде. Кфор их је јутрос уклонио и блокирао мост у Рудару. Грађани су поподне, на истом месту, поново поставили препреке.

Рано јутрос амерички војници Кфора блокирали су мост у Рудару и уклонили бетонске препреке које су Срби поставили пре неколико дана како би спречили долазак косовских цариника и пограничне полиције до прелаза Јариње.

Грађани су поподне, на истом месту, поново поставили препреке. Кфор саопштава да је циљ њихове операције био успоставаљање слободе кретања, а командант Кфора Фолкер Халбауер да ће реаговати ако неко покуша да наруши мир.

Под пуном ратном опремом, наоружани припадници Кфора с једне и грађани са друге стране. Америчким војницима требало је више од три сата да уклоне препреке, док су за то време били блокирани путеви из Звечана и Рудара ка Косовској Митровици.

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић каже да то не доприноси поверењу становноштва и да ово није мандат Кфора.

"Није било потребе да се толика војска и сила употреби и да се грађанима ускрати слобода кретања да би се уклонило неколико бетонских блокова на путу Рударе", истиче Миловић.

Као одговор, поподне су Срби поставили нове препреке на магистарлном путу Приштина - Рашка, где су на неколико места истоварили дрва и успорили саобраћај.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију позива на стрпљење и уздржаност и Кфор и Србе, подсећајући да примена споразума и успех преговора зависе од тога да ли ће их прихватити и применити српска заједница.

"Да би то било могуће мора се обезбедити могућност да се Срби увере да се не ствара никаква граница, да њихови послови неће постати послови некакаве друге државе, а њихове фирме неће морати да буду регистроване у туђем пореском и фискалном систему и да ће се стварно успоставити Фонд који ће радити за добробит свих који живе на простору Космета", каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

На северу блокаде, а јужно од Ибра обијене су и опљачкане три православне цркве: Светог Јована у Штрпцу, Светог Димитрија у Доњој Битињи и Свете Петке у Сиринићкој жупи.

Из цркви је узет сав новац, а врата и прозори разбијени. У повратничком селу Грабац код Клине демолирана је црпна станица која напаја сеоски водовод и украдена пумпа. Село је без воде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи