Читај ми!

Петровић: Ђиласова политика реваншистичка

Посланик Демократске странке Душан Петровић рекао да Драган Ђилас води реваншистичку политику према неистомишљеницима у странци. Покушавам да заштитим ДС од њеног председника и лоше праксе коју он покушава да уведе, каже Петровић.

Председник Демократске странке Драган Ђилас води реваншистику политику према неистомишљеницима у странци, а ја покушавам ДС да заштитим од њеног председника и лоше праксе коју он покушава да уведе, рекао је за Фонет посланик ДС Душан Петровић, против којег је Извршни одбор ДС-а покренуо дисциплински поступак за искључење.

Дан уочи седнице Извршног одбора на којем ће се раправљати о његовом одбијању да врати посланички мандат, што је тражио Главни одбор ДС, Петровић је рекао да је оваква одлука највишег страначког органа "немогућа, неизвршива и супротна Уставу Србије и Закону о избору народних посланика".

"То ће бити једна тема сутра, али као што рекох, ово је Ђиласов обрачун", оценио је Петровић.

Према његовим речима, лидер ДС-а прави план за скупштину странке, уколико би, после евентуалних ванредних парламентарних избора, ДС добила мање гласова него кад је Борис Тадић био председник.

"Сигуран сам да Ђилас хоће да уклони свакога ко би после тих избора на скупштини поставио питање - Шта то би, зашто си сменио Тадића, када је сад овакав резултат", предочио је Петровић.

Посланик ДС-а напомиње да је сутршања седница Извршног одбора првостепени поступак, да је у другом степену поступак пред Статутарном комисијом и да ће пред овим органима странке изнети аргументе зашто је штетна и лоша одлука о враћању посланичких мандата и неодржив предлог да, због непоштовања те одлуке, он буде искључен из странке.

"Док сам у свим овим процедурама, учинићу све да одбраним ДС од овог лошег правца који су догађаји у странци почели да узимају и учинићу све, као што сам радио протеклих 20, 21 годину колико сам члан, да ДС буде боље", истиче Душан Петровић.

Петровић наглашава да је нужно пружити легитиман отпор, онда када странка сама себе урушава.

Према његовим речима, на Скупштини ДС-а, која је била формализација политичког договора Бориса Тадића и Драгана Ђиласа, није могло бити реакције на питање посланиких мандата.

"Ђилас је, у једној другачијој форми, поставио питање посланичких манада и није било могуће на то реаговати. Он је то изнео као препоруку, а потом је натерао Главни одбор да ту препоруку преточи у лошу одлуку", објашњава Душан Петровић.

Петровић није желео да коментарише одлуке својих колега из бивше Владе Србије који су "послушали" лидера странке и вратили мандат.

"Не знам шта су то урадили, коме су вратили мандат и ко је овлашћен да одлучује о посланичком мандату. Устав и закон су јасни. Да ли Ђилас мисли да је изнад Устава и закона?", упитао је Петровић.

Како тврди, председник ДС-а је увек неко ко има легитимну амбицију да постане најважнија политика особа у земљи, председник, премијер, неко ко креира политички живот, а тиме у доброј мери и живот грађана.

"Уколико се председник странке са оваквим ниподаштавањем односи према правном поретку, када су у питању права чланова ДС, права регулисана законом, како би се неко такав кад се нађе на власти односио према Уставом и законом загарантованим правима грађана. То мене брине", нагласио је Петровић.

Државно преуређење Србије

Посланик ДС-а не жели да каже да ли ће као самостални посланик деловати у парламенту, да ли ће се правити нова посланичка група од појединих посланика ДС, или је могућа сарадња са још некима из других странака у парламенту.

"То су ствари које ће касније доћи на дневни ред, да видимо како ће ДС да се изјасни", рекао је Петровић.

Упитан о предлогу програма Демократске странке, који је представио Ђилас, Петровић сматра да је добро што је "натерао Ђиласа да напише било какав папир".

"На први поглед, за ДС је најбоље да покрене иницијативу за уставне промене и да се бори за државно преуређење Србије", додао је Петровић.

Према његовим речима, Србија је после мајских избора успоставила консензус да се иде ка чланству у Европској унији, консензус како преговарати са косовским Албанцима.

"Сад је тренутак да видимо како да се обезбеде пристојни услови за живот у држави, која је у неравнотежи", предлаже посланик ДС-а.

По угледу на Војводину и Београд, који имају потпуно артикулисане политичке системе, парламенте, буџете, владе, Петровић подсећа да је предложио да би и централна Србија требало да добије парламент, буџет и извршно тело.

"Моја понуда или предлог моје политике је и даље на столу. Ја сам члан ДС-а, овај процес иде својим током, али мислим да би било изванредно да странка ово прихвати као своју политику", истакао је Душан Петровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи