Читај ми!

Шведска, ипак, не тражи враћање виза

Амбасада Шведске саопштила да влада те земље није покренула никакву иницијативу за суспензију визног режима за Србију. У саопштењу шведске амбасаде у Београду наглашава се да Стокхолм снажно подржава увођење механизма суспензије визног режима, чији је текст написан неутралним речима и не циља на азиланте са западног Балкана.

Шведска влада није покренула никакву иницијативу за суспензију безвизног режима за Србију, саопштила је шведска амбасада у Београду и нагласила да Стокхолм снажно подржава увођење механизма суспензије у постојећи сет регулација, о коме је расправа у Европској унији још у току.

Супортно извештајима неких медија, ништа се у шведском ставу у том погледу није променило, истиче се у саопштењу.

Текст тог механизма, како се објашњава, написан је неутралним речима и не циља посебно на тражиоце азила из Западног Балкана.

Важно је истаћи, наводи се у саопштењу, да шведска подршка увођењу механизма суспензије не подразумева да ће Шведска аутоматски бити за то да се тај механизам одмах примени. Шведска влада је веома свесна значаја који слободни визни режим има за грађане земаља Западног Балкана, али је начин на који је та слобода коришћена неприхваљтив, напомиње шведска амбасада.

Подсећа се да је Шведска једна од земаља чланица ЕУ највише погођена бројем лица која траже азил, којих је 20.000 из региона, од увођења слободног визног режима 2009. године.

Надамо се да се актуелна ситуација на Западном Балкану може решити што је пре могуће комбинацијом краткорочних и другорочних мера, које укључују и додатне напоре за побољшање социјалне ситуације мањина и рањивих група, истиче се у саопштењу.

Шведски лист "Сид Свенскан" јуче је пренео да се шведски министар за миграције и политику азила Тобијас Билстром заложио за поновно увођење виза грађанима региона, укључујући Србију, о чему је обавестио владе земаља чланица ЕУ.

Он је, према писању тог листа, навео да је неприхватљиво да хиљаде особа из Србије и суседних земаља траже азил у Шведској и најавио да ће шведска влада ускоро пооштрити политику према азилантима, са циљем да се она учини праведнијом и коректнијом.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи