Читај ми!

Станковић у Прешеву и Бујановцу

Влади Србије и Координационом телу лидери албанских партија из Бујановца и Прешева нису доставили никакав званичан захтев у вези са спомеником измештеним из Прешева, каже Зоран Станковић. Уколико так захтев стигне, држава ће реаговати у складу са законом, рекао је Станковић.

Председник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа Зоран Станковић изјавио је да локалне власти у Прешеву нису затражиле враћање споменика погинулим припадницима ОВПМБ који је уклоњен из центра тог места 20. јануара.

Станковић је приликом обиласка локације на којој је у Бујановцу предвиђена изградња зграде Одељења Економског факултета из Суботице, рекао да је с председником општине Рагмијем Мустафом разговарао о завршетку изградње породилишта и отварању нових граничних прелаза према Македонији у тој општини - Миратовац и Стрезовце.

Према његовим речима, тема разговора с представницима локалне самоуправе у Прешеву била је и изградња индустријске зоне у том граду на 18 хектара за коју је потребно 1,8 милиона евра.

Додао је да није било речи нити званичних захтева албанских лидера у вези са спорним спомеником ОВПМБ који је уклоњен 20. јануара из центра Прешева.

Одговарајући на питање да ли је могуће да споменик буде враћен локалној самоуправи која га је поставила, Станковић је рекао да му није затражено тако нешто.

"Није било реалних захтева са ових простора за враћање споменика, а оног тренутка када се поставе такви захтеви, на њих ће у складу са законом реаговати надлежне службе. Постоје инспекције, надлежни државни органи, разне службе које треба да раде на том питању", указао је Станковић.

Припадници Жандармерије уконили су 20. јануара споменик погинулим припадницима ОВПМБ, коју су српске власти прогласиле терористичком.

Споменик је у центру Прешева постављен 16. новембра 2012. године по одлуци локалних власти.

"Свако има право да поднесе захтев за изградњу објекта или споменика. Надлежни органи ће донети одлуку да ли то може и под којим условима", рекао је Станковић.

Председник Координационог тела је рекао и да су једини захтеви које је у писаном облику данас добио од албанских политичких представника, захтев за изградњу индустријске зоне у Прешеву и захтев председника Националног савета Албанаца Галипа Бећирија за решавање питања уџбеника на албанском језику.

"Једина одлука коју смо добили односи се на захтев Месне заједнице Лучане (за уклањање споменика Жандармерији са територије општине) који је постављен Скупштини општине Бујановац", рекао је Станковић.

Месна заједница Лучане, у којој живи искључиво албанско становништво, затражила је уклањање споменика који је подигла Жандармерија својим погинулим припадницима, а који је недавно подигнут између села Лучане и Добросин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи