Читај ми!

Бабић: До кодекса понашања и казнама

Кодекс понашања посланика је европска тековина која се жели применити и у Скупштини Србије, рекао је Зоран Бабић, заменик шефа посланичке групе СНС. За огрешење о кодекс предвиђене су казне и до висине три плате, односно 225.000 динара, рекао је Бабић.

Заменик шефа посланичке групе Српске напредне странке и председник Одбора за административно-буџетна и мандатно-имунитетска питања Зоран Бабић изјавио је данас да је кодекс понашања посланика европска тековина која се жели применити и у Скупштини Србије и изразио наду да ће то подићи углед парламента.

Бабић је, гостујући на РТС-у, истакао да је формирана радна група у којој учествују све посланичке групе и да се до кодекса, да би се квалитетно применио, мора доћи консензусом.

Он је нагласио да се овим кодексом не жели спречити дебата, него да оне буду квалитетне и да не буде вређања, не само у скупштинској сали и у одборима, него и у медијским наступима.

Бабић је истакао да је све што се ради транспарентно и да би требало да буде под будним оком јавности и новинара, због чега ће сви посланици бити у обавези да буду увек доступни и да говоре о свакој теми.

Бабић је истакао да је овај кодекс, као и увођење "Е-парламента", урађено у сарадњи са ОЕБС-ом и парламентом Шведске.

Он је најавио да ће сви одбори радити у форми "Е-парламента", односно да ће све бити у електронској форми, почев од јављања за реч, преко гласања и чувања свих података.

Бабић је најавио да су за огрешење о кодекс предвиђене казне почев од нејавне и јавне опомене, односно јавног извињења до новчане казне која износи три месечне плате, односно 225.000 динара.

Бабић је изразио очекивање да ће до средине марта бити у парламенту усвојени закони у области медија, о којима би расправа почела са првим пролећним заседањем од 1. марта.

"По националној стратегији о информисању држава излази из власничке структуре у медијима и заиста ћемо се држати онога што је обавеза државе, а то је да информисање заиста буде независно", најавио је Бабић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи