Читај ми!

Брисел: Наставити замах придруживања

Европска комисија представиће извештај о Србији на основу којег ће европски лидери у јуну одлучивати и почетку преговора са Србијом, рекао европски комесар Штефан Филе. Србија спремна да одмах почне преговоре о пријему у Унију, рекла потпредседница Владе Сузана Грубјешић.

Европски комесар Штефан Филе најавио је да ће средином априла Европска комисија представити извештај о Србији, на основу којег ће европски лидери у јуну одлучивати о почетку приступних преговора са Србијом.

"Комисија ће средином априла представити извештај о Србији. Желимо да оставимо довољно времена парламентима земаља - чланица, како би могле да дају мандат својим владама за одлуку у јуну. Реч је о важној одлуци - отварању приступних преговора са Србијом'', истакао је Филе у Европском парламенту у Бриселу на конференцији "Западни Балкан: Будућност у Европи".

Потпредседница Владе Србије Сузана Грубјшић изјавила је после конференције да је задовољна резултатима разговора, и да ће српска влада, упркос свему, наставити рад на неопходним реформама.

"Било је конструктивно, а да ли је било и продуктивно видећемо за неколико месеци", рекла је Грубјешићева.

Грубјешићева је на конференцији поновила да је наша земља спремна да одмах почне преговоре, те да се нада да ће сви позитивни помаци који су направљени у последњих шест месеци бити препознати одређивањем датума за почетак преговора о приступању.

Потпредседница Владе је искористила и ову прилику да своје саговорнике упозна са потезима нове Владе на пољу европских интеграција, посебно у областима нормализације односа са Приштином и унутрашњих реформи.

Она је истакла да је веома битно, не само за земље кандидате, већ и за будућност Европе, да се процес проширења настави и оценила као важно то што је Ирска управо тему проширења поставила за приоритет свог председавања.

"Ове године обележавамо десетогодишњицу Солунске агенде. Не знам да ли ћемо славити или нећемо, али Европска унија се тада обавезала према земљама западног Балкана. Десет година касније видимо да само једна земља треба за пар месеци да постане члан", рекла је Грубјешићева.

Европске интеграције још имају велику подршку

Говорећи о последњем истраживању јавног мњења које показује пад подршке за евроинтеграције, она је истакла да је добро да је подршка и толика, ако се има у виду да је за нама деценија изневерених очекивања и погрешних бирократских објашњења шта је Европска унија и шта она значи за Србију.

"Ипак, ниједан други друштвени процес нема толику подршку јавности као што имају европске интеграције. Ово је аларм, крајње је време да се промене неке ствари", истакла је Грубјешићева.

Потпредседница Владе рекла је да верује да ће се рад исплатити и да ће, уз резултате и бољу комуникацију са грађанима на ову тему, подршка расти.

На конференцији, коју је организовала Европска народна партија (European People's Party, EPP), учествовали су ипремијер Македоније Никола Грувески, председавајући Парламентарном скупштином ОЕБС-а Рикардо Миљори, председник комитета за спољне послове Европског парламента Елмар Брок, европски посланици Едуард Кукан и Дорис Пак, као и званичници задужени за европске интеграције Албаније, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи