Читај ми!

Јариње, чекајући вести из Београда

Мирни протести на Јарињу настављени су и данас. Срби са севера Косова и Метохије блокирају изградњу новог прелаза тражећи гаранцију да ту неће бити царина, односно да се не прави граница између централне Србије и Косова.

22.53 - Представници срба стигли на Јариње. Они се нису званично обраћали, а о детаљима састанка у Београду говориће сутра.  

14.43 - Одлуку о престанку протеста на Јарињу одборници четири општине на северу Космета донеће сутра. Седница заказана за 10 часова, сазнаје РТС.

Срби са севера Косова два дана заредом провели су на Јарињу, на месту где је пре два дана обустављана изградња инфраструктуре за будући интегрисани прелаз између централне Србије и овог дела Косова.

За сутра у 10 часова заказана је седница у Лепосавићу на којој ће представници Срба са севера Косова и Метохије одборницима скупштина општина пренети закључке са састанка са председником Томиславном Николићем у Београду, сазнаје РТС.

Председник Скупштине општине Зубин Поток Стеван Божовић рекао је да ће након тога бити одлучено да ли ће протест бити настављен или прекинут.

Грађани спас од хладноће покушавају да пронађу у својим аутомобилима који су паркирани дуж и поред магистралног пута Лепосавић–Рашка у Јарињу, око наложених ватри и у шаторима.

Са окупљеним грађанима, који ишчекују састанак њихових представника са државним врхом у Београду, налази се и посланик Демократске странке Србије Ненад Поповић.

Поповић је рекао новинарима на Јарињу да окупљени људи, на киши, снегу и хладноћи, истрајни у својим захтевима да остану део Србије, заслужују да Београд прихвати њихове захтеве, односно да им држава да гаранције да остају део Србије.

"Грађани који су по цео дан овде имају врло скромне захтеве. Они истрајавају у тим захтевима, они на Јарињу бране целу Србију. Свима нама који смо дошли да их посетимо част је да будемо заједно са њима", рекао је Поповић.

Он је додао да је најважније да се не дозволи цепање Србије и да не дође до поделе земље, односно да ће Косово остати интегрални део Републике Србије.

Радови на административном прелазу Јариње нису настављени због протеста окупљених Срба, који су одлучни да се не разилазе све док не добију писане гаранције да на северу Косова неће бити границе са централном Србијом и да ће моћи да користе документа која издаје МУП Србије.

Саобраћај преко Јариња није блокиран, тако да сви који путују из правца Рашке на север Косова, и обрнуто, пролазе без већих задржавања, уз контролу саобраћаја коју на прелазу обавља Еулекс.

Амерички припадници Кфора код Јариња са косовске стране прелаза поставили су контролни пункт, где наизменично пропуштају возила, а нека од њих и контролишу.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару