Читај ми!

Скупштина о здравству

Посланици републичког парламента расправљали о сету закона из области здравства. Скупштина ће седницу наставити у уторак расправом о амандманима на измене Закона о буџетском систему.

 17.45 - Скупштина завршила рад.

11.12 - Посланици почели расправу о сету закона о здравству.

10.07 - Седница Скупштине почела посланичким питањима.

Скупштина Србије завршила је расправу о законима о здравству који између осталог предвиђају да држава преузме 13,5 милијарди динара дуга здравствених установа према веледрогеријама.

Посланици су завршили и распараву о Предлогу закона о преузимању обавеза здравствених установа према веледрогеријама по основу набавке лекова и медицинског материјала и претварању тих обавеза у јавни дуг.

Завршена је и расправа о изменама закона о здравственој заштити и о здравственом осигурању чији је циљ да се угроженим категоријама грађана Србије обезбеде услови за укључивање у систем обавезног здравственог осигурања, и остваривање других права из те области.

Напредњаци су нагласили да је предложени закон можда и једини начин да се помогне произвођачима, али да су потребни одговори ко је, кад, зашто, како и са ким направио дуг од 13 милијарди евра у последњих неколико година.

Да ли је могуће да ће то проћи без последица? Да ли је могуће да можда Министарство здравља унутрашњом контролом не испита причу, упитао је посланик СНС-а Бранислав Блажић.

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић. указао да су ти дугови настали као последица лошег система, иако има и корупције, прекорачења овлашћења, злоупотреба, али суштински проблем српског здравства је настао онда када смо поверовали да можемо да се лечимо од хуманости, солидарности и родољубивости.

СПО је упитао ко је тај ко није поштовао финансијски план и ко је направио толике дугове, истичући да јавност то мора да зна.

Ко је тај ко је трошио ненаменски средства грађана. Ко је скривио толике дугове? Шта сада чинимо овим законом, пуј пике не важи? У исти каиш стављамо оне који су најбоље радили и оне који нису, рекао је посланик СПО Мирко Чикириз.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је да нема мистификације и да су 13,5 миљарди евра фактурисане услуге, потрошени лекови, као и плате за оне који су ван стандарда ангажовани.

Чињеница је да је било директора који су апсолутно држали текста уговора.

Било је сигурно негде и мало комотнијег запошљавања, ангажовања, мањих уштеда, већих уштеда, али нико није тих 13,5 милијарди ставио у џеп и однео кући. То је коришћено за здравствене потребе грађана, рекла је Ђукић Дејановић.

Скупштина ће седницу наставити у уторак расправом о амандманима на измене Закона о буџетском систему које је предложила Скупштина Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару