Читај ми!

Нема разлога за протесте

Премијер Ивица Дачић каже за РТС да се, када прелази буду отворени, режим неће мењати у односу на постојеће стање и да нема разлога за протесте. Дачић каже да официри за везу нису дипломатско особље и да су такве тврдње у Приштини за "унутрашњу употребу". Вечерас састанак Дачића и Николића.

На састанку у Бриселу договорено је да до Нове године буду отворена четири прелаза и када они буду отворени режим се неће мењати у односу на постојеће стање, па нема разлога за протесте, каже за РТС премијер Ивица Дачић.

"Немојмо да се играмо са судбином Срба са Косова. Позивам све да не почињемо битке које не можемо да добијемо", нагласио је премијер Дачић.

Дачић је подсетио да је пре одласка у Брисел разговарао са представницима косметских Срба, који су му рекли да не желе да плаћају царине Приштине и да не желе да узимају косовско држављанство да би добијали косовске таблице.

Премијер напомиње да је та питања покренуо на састанку у Бриселу и да је поручио да ће, уколико договор не буде испоштован, Србија суспендовати примену споразума.

Дачић је поручио и да ће Србија отерати оне који протестују "на нашој страни административног прелаза", истичући да протест мора да буде у договору са државом, а не против ње.

"Ја сам за то да гледамо шта је реалан живот на Косову за њих 40.000 или 50.000 који живе на северу и хоћемо ли ми да имамо јединствену политику, односно да ако треба да се протестује да се то ради у договору са државом Србијом, а не да се протествује против ње. Морамо да будемо свесни последица оваквих потеза", навео је Дачић.

Упитавши шта ће Србима са севера КиМ веће гаранције од гаранција Владе Србије, Дачић је указао да Србија не може сада да условљава ЕУ или било кога да даје писане гаранције за нешто што је већ потписано у фебруару.

Ипак, Србија не може никога да условљава у вези са нечим што је потписано у фебруару ове године и чак ни наши пријатељи у Европи, који се залажу да што пре добијемо датум за почетак преговора, не дозвољавају да доводимо у питање спровођење договореног, истакао је Дачић.

Премијер је упитао зашто је било ко сада изненађен када су и приликом потписивања коалиционог споразума и председник и владајуће странке најавили да ће применити оно што је договорено раније у дијалогу Београда и Приштине. 

На јучерашњем састанку у Бриселу је, између осталог, договорено и постојање официра за везу. Из Приштине поручују да ће за официра у Београду именовати једног од најбољих амбасадора са Косова.

Премијер Дачић каже да то неће бити дипломатска представништва већ да је реч о официрима који ће седети у канцеларијама Европске уније.

Дачић је објаснио да су такве изјаве из Приштине за "унутрашњу употребу".

"Немогуће је другачије да се тумачи официр за везу. Именован је по један официр за везу при Мисијама ЕУ у Београду и Приштини и он не може да буде амбасадор при мисији ЕУ. Овде није директна комуникација између Београда и Приштине", рекао је Дачић.

Дачић каже да ће Канцеларија официра за везу бити у згради Мисије ЕУ у Београду и Приштини и да ће она радити на реализацији "онога што буде договорено и реаговати на нека отворена питања која треба да решава".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару